plastic soep gastlessen

Gastlessen Plastic Soep

‘Plastic soep, is dat die vieze soep die mama altijd maakt na het voetballen op zaterdag?’ ‘Wow bestaat er een plastic eiland in de oceaan? Cool! Misschien kunnen we daar in de grote vakantie naartoe.’ De problematiek van de plastic soep dringt niet altijd door bij kinderen; als ze al weten dat het bestaat, is het vaak een ver-van-hun-bed-show. Terwijl de oplossing voor het probleem juist heel dichtbij ligt: bij de kinderen zelf! Dat willen we hen op een speelse manier laten ontdekken met gastlessen op basisscholen.

Plastic op het menu

Van plastic kunnen we hele handige en mooie producten maken; van rietjes in de limonade tot lego en barbies. Maar als we eenmaal klaar zijn met die producten, begint de ellende. Want plastic vergaat niet; het valt uiteen in piepkleine deeltjes. En veel van ons plastic afval belandt in zee,  jaarlijks zo’n acht miljoen ton. Daar komt het ongewild op het menu van zeedieren als vissen, schildpadden en zeevogels want zij zien de plastic deeltjes aan voor voedsel. Maar ook op ons eigen bordje ligt steeds vaker plastic, want wij eten de zeedieren die plastic eten. Ieeehl!

Oplossingen

Gelukkig zijn er veel stappen die we zelf kunnen nemen om de afvalproblematiek te bestrijden, want de plastic soep begint bij onze eigen stoep. We moeten plastic op de juiste manier weggooien zodat het niet in de natuur terecht komt. En het is natuurlijk nóg beter om zo min mogelijk (wegwerp)plastic te gebruiken. Tijdens gastlessen – verzorgd door de Plastic Soup Foundation – gaan we met basisschoolleerlingen op zoek naar creatieve oplossingen voor het plastic probleem, daarnaast laten we zien welke oplossingen er al zijn.

Lesprogramma

De lessen duren elk een uur en worden gegeven over één dagdeel van drie uur (ochtend of middag). Er kan dus les worden gegeven aan drie groepen. Het lesprogramma is samengesteld voor verschillende niveaus: groep 1-2-3,  groep 4-5 en groep 6-7-8. De datum wordt vastgesteld in overleg met de school en de voorlichters van de Plastic Soup Foundation.