Consumptie fish markets
,

Consumptie vis vervuild met plastic

Een kwart van de vis die op de vismarkt verkocht wordt voor consumptie heeft plastic in hun verteringssysteem. Dat concluderen wetenschappers uit onderzoek naar vis afkomstig van lokale vismarkten in Californië en Indonesië. De resultaten verschenen onlangs in het vakblad Nature Scientific Reports.

Om een duidelijk beeld te krijgen van plasticvervuiling in consumptievis werd de maaginhoud van bodembewoners, rifbewoners en vis afkomstig uit open water onderzocht. Het gaat zowel om herbivoren als carnivoren.

Van de Californische vismarkt waren 16 van 64 onderzochte vissen vervuild met plastic en ander menselijk afval (25%). Van de hier aangetroffen vervuiling bestond het overgrote deel uit textielvezels (80%). De onderzoekers konden echter niet met zekerheid zeggen of de vezels synthetisch waren of van natuurlijke materialen zoals katoen.

In Indonesië bevatten 21 van 76 onderzochte vissen stukjes plastic (28%). Echter bestond het plastic hier voor het grootste deel uit kleine plastic fragmenten (60%) en piepschuim (37%), wat in Californië bijna niet voorkwam. In tegenstelling tot Californië, ontdekten de onderzoekers bij deze vissen helemaal geen vezels.

De onderzoekers wijzen op verschillend afvalwatermanagement in beide landen als mogelijke verklaring waarom in Indonesië geen enkele vis vezels bevatte.