Baanbrekend onderzoek toont aan Plastic dringt ons brein binnen via de neus
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Een blog over het Trash to Ca$h project op Bonaire
Het wereldwijde probleem van plasticvervuiling is gigantisch. Er zijn verschillende bronnen van plastic met verschillende bijkomende problemen, terwijl wij (nog) niet alle oplossingen hebben. Bij de Plastic Soup Foundation (PSF) houden wij ervan om het probleem bron voor bron te bestrijden. Microplastics in cosmetica (Beat the Microbead) en microvezels uit synthetische kleding (Ocean Clean Wash) zijn twee belangrijke bronnen waar wij momenteel aan werken. Een ander groot probleem die wij in ons vizier hebben is slecht afvalmanagement. Door stortplaatsen, illegale dumps en zwerfafval lekt plastic in onze meren, rivieren en oceanen. Wij hebben voor dit probleem een innovatieve oplossing bedacht. Daarnaast hebben we de perfecte plek gevonden om het te testen: Bonaire.
Paradijs
Bonaire is een tropisch paradijs in de Cariben, dichtbij de kust van Venezuela en een voormalig Nederlandse kolonie die nu een speciale gemeente is binnen het Nederlandse Koninkrijk. Dit kleine eiland, met slechts18.000 inwoners, heeft een aangename passaatwind waardoor de hete zomers dragelijk zijn.
Tot 1863 stond het eiland bekend om zijn slavernij, waarvan de littekens nog steeds zichtbaar zijn. Tegenwoordig is het eiland een ‘Diver’s Paradise’. Je parkeert je truck langs de kant van de weg, pakt een snorkel of duikuitrusting en ontdekt de schatten van dit eiland. De wereld boven zee is net zo mooi als onder. De flamingo, ezel en leguaan zijn enkele van vele dieren die te zien zijn. Zoals te verwachten trekt dit tropische eiland jaarlijks vele toeristen aan vanuit de hele wereld.
Toch een wereld van plastic
Bonaire heeft ook gelijkenissen met de meeste (ei)landen en steden over de gehele wereld: Mensen consumeren plastic. Ze worden wakker met plastic, ze werken met plastic, ze eten met plastic en ze slapen met plastic. Een voorbeeld: Het eiland heeft perfect kraanwater, maar de supermarkten staan vol met PET-flessen water. Als je dan al een fles haalt, krijg je er waarschijnlijk ook een dun plastic tasje bij. Als je over het eiland rijdt zie je de gevolgen van dit plastic consumptief gedrag. Drankverpakkingen en plastic tassen decoreren de lokale natuur. Helaas is dit iets dat over de gehele wereld gebeurd.
Naast het (helaas) niet ongewone patroon van consumptie en bijkomend zwerfafval, stuitte we op iets schokkends. Of nee, twee schokkende dingen.
Schok #1
De passaatwind en waterstromingen botsen aan de oostkust op het eiland, terwijl het kalmere water zich aan de westkust bevindt. De kustlijn aan de westkant is vrij ‘smooth’, terwijl de kustlijn aan de oostkant ruw en rotsachtig is. Terwijl wij het eiland verkenden in onze jeep, werden wij nieuwsgierig wat wind en water het eiland opspuwt, wetende van de plastic soep in de oceanen. We hoefden niet ver te zoeken.
Rijdend langs te oostkust kwamen we verschillend plasticsoep-stranden tegen. Eén plek was zo vervuild dat het plastic zich opstapelde op het strand. Flessen, speelgoed, verpakkingen, doppen, tandenborstels, afgebroken stukjes en microplastics waren enkele van de vele productgroepen die wij konden identificeren. We waren compleet verbaasd over de hoeveelheden die de oceaan het strand op had geveegd.
Schok #2
Op Bonaire hebben ze een kerkhof voor afval gemaakt: een stortplaats. Dit is wereldwijd een veelgebruikte manier om van afval af te komen. Wij waren uitgenodigd om een kijkje te nemen op de stortplaats. We kwamen bij een heuvel, bedekt met aarde, geparfumeerd met Eau de Vuilnis. Onder de aarde liggen de plastics, het consumentenafval, begraven. Op de top van de 25 meter hoge heuvel zagen we dat de stortplaats omringd werd door groene natuur, enkele huizen en een lagune. De wind neemt een paar plastic verpakkingen mee en laat ze onderaan de heuvel vallen.
Een vuilniswagen rijdt de heuvel op met vers consumentenafval. Terwijl het afval wordt gestort, ontvouwt zich een tafereel waar onze mond van openvalt.
Tientallen geiten bestormen de berg en graven hun hoofd in het afval op zoek naar iets eetbaars. De geiten aten restjes eten, papier en, ja, plastic verpakkingen. Het krakende geluid van de plastic tussen hun kaken geeft nog steeds rillingen op de rug.
Laten hoorden wij over het beroemde ‘Kabritu Stoba’ dat op het eiland wordt gegeten. Geitenstoof. Wij hebben het nog niet geproefd.
Trash to Ca$h
Alle plastic problemen die wij op de wereld kennen, zijn terug te vinden op dit eiland. Dit klinkt triest en een mission impossible om te bestrijden, maar wij denken dat dit de perfecte kans is om iets te veranderen. De meeste landen, gebieden en steden aan de kust hebben dezelfde afval management problemen en zoeken allemaal naar oplossingen. Als wij een een blauwdruk kunnen maken hoe plastic problemen door slecht afval management te voorkomen, kan dat wereldwijd gekopieerd worden. We noemen die blauwdruk Plastic Urban Mining. Met Plastic Urban Mining helpen wij bedrijven, onderwijsinstellingen, overheden en gemeenschappen die in transitie zijn van een lineaire naar een circulaire economie door het managen van de gehele plastic keten. Van het creëren van awareness en educatie tot tot het ontwikkelen van producten uit lokaal gerecycled plastic, Plastic Urban Mining is een all-in-one oplossing.
Daarom werkt PSF samen met de NGO Boneiru Duradero (Duurzaam Bonaire) en afvalverwerker Selibon, beide van het eiland, om aandacht te vragen voor de problematiek onder de bevolking met het Trash to Ca$h project. Dit project is een eerste stap naar een eiland dat volledig in controle is over hun plastic, van import tot recycling.
Gedurende twee weken hebben gezamenlijk verschillende inspirerende events opgezet, waar we geweldige mensen hebben ontmoet die dit eiland positief gaan veranderen.
Wil je weten wat we hebben gedaan en wie we hebben ontmoet?
Volg ons op instagram en lees onze volgende blog!
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.