HANDS-ON VOOR PLUISVRIJ VISSEN
Twee metershoge om hulp roepende handen gemaakt van blauw vispluis reizen deze zomer door Nederland. Het kunstwerk vraagt aandacht voor een probleem dat maar niet wordt opgelost.
Niet alleen vis en zeevruchten, maar ook ons tafelzout blijkt vervuild met microplastics. Dat concluderen Chinese wetenschappers van het State Key Laboratory of Estuarine and Coastal Research en het Research Center for Analysis and Measurement uit onderzoek naar verschillende zoutmerken afkomstig uit Chinese supermarkten. De resultaten verschenen op 20 oktober 2015 in het vakblad Environmental Science & Technology.
De wetenschappers onderzochten vijftien Chinese zoutmerken uit verschillende zoutbronnen: de zee, zoutmeren en zoutmijnen.
Resultaten (gemiddeld per kilogram zout):
Tafelzout bleek meerdere typen plastic deeltjes te bevatten waaronder een ruime meerderheid aan vezels en kleine fragmenten (94%). De overige 6% bestond uit folie, pellets en overige deeltjes. Naast het type deeltjes bepaalden de onderzoekers ook de soorten plastic die ze in het zout aantroffen. In zeezout waren polyethyleentereftalaat (PET) en polyethyleen (PE) het meest voorkomend, gevolgd door cellofaan. Zout uit zoutmeren en zoutmijnen bevatte daarentegen juist meer cellofaandeeltjes.
De plastics, samen met de giftige chemicaliën en zware metalen die ze opnemen vormen mogelijk een risico voor onze gezondheid en voedselveiligheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om minder dan 5 gram zout per dag te consumeren. Volgens die richtlijnen zouden we per persoon zo’n 1000 microplastic deeltjes per jaar binnen krijgen alleen al van tafelzouten.
Twee metershoge om hulp roepende handen gemaakt van blauw vispluis reizen deze zomer door Nederland. Het kunstwerk vraagt aandacht voor een probleem dat maar niet wordt opgelost.
Het Noordzeestrand wordt weer opgeruimd door duizenden vrijwilligers. Hoe krijg je de stranden peukenvrij?
Baanbrekend onderzoek geeft indicatie van de hoeveelheid onzichtbare nanoplastics in de Waddenzee en wijst op een potentieel gevaar voor het zeeleven.
De industrie kan framing van de plasticsoep niet langer ontkennen. Voor een rapport uit 2015 worden nu excuses aangeboden.