tafelzout table salt

Tafelzout vervuild met microplastics

Niet alleen vis en zeevruchten, maar ook ons tafelzout blijkt vervuild met microplastics. Dat concluderen Chinese wetenschappers van het State Key Laboratory of Estuarine and Coastal Research en het Research Center for Analysis and Measurement uit onderzoek naar verschillende zoutmerken afkomstig uit Chinese supermarkten. De resultaten verschenen op 20 oktober 2015 in het vakblad Environmental Science & Technology.

De wetenschappers onderzochten vijftien Chinese zoutmerken uit verschillende zoutbronnen: de zee, zoutmeren en zoutmijnen.

Resultaten (gemiddeld per kilogram zout):

  • Zeezout: 615 microplastic deeltjes
  • Zoutmeer: 204 microplastic deeltjes
  • Zoutmijn: 105 microplastic deeltjes.

Tafelzout bleek meerdere typen plastic deeltjes te bevatten waaronder een ruime meerderheid aan vezels en kleine fragmenten (94%). De overige 6% bestond uit folie, pellets en overige deeltjes. Naast het type deeltjes bepaalden de onderzoekers ook de soorten plastic die ze in het zout aantroffen. In zeezout waren polyethyleentereftalaat (PET) en polyethyleen (PE) het meest voorkomend, gevolgd door cellofaan. Zout uit zoutmeren en zoutmijnen bevatte daarentegen juist meer cellofaandeeltjes.

De plastics, samen met de giftige chemicaliën en zware metalen die ze opnemen vormen mogelijk een risico voor onze gezondheid en voedselveiligheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om minder dan 5 gram zout per dag te consumeren. Volgens die richtlijnen zouden we per persoon zo’n 1000 microplastic deeltjes per jaar binnen krijgen alleen al van tafelzouten.