recycling

Unilevers badkamer recycling campagne

In de Verenigde Staten voert Unilever al een jaar campagne om mensen hun lege badkamerflacons te laten recyclen. Slechts 14% zouden bij aanvang van de campagne lege plastic flacons inleveren, terwijl 56% van de Amerikanen wel hun plastic keukenafval recyclet. Of de campagne enig resultaat heeft geboekt, is onbekend.

De campagne “Rinse, Recycle, and Reimagine” is een klassiek voorbeeld van een multinational die een groen gezicht wil laten zien, maar ondertussen business as usual als uitgangspunt hanteert. De vergroening moet komen van gedragsverandering van de consument, niet van aanpassing van het productieproces van de producent. Die consument wordt verleid met producten die van de oude badkamerflesjes kunnen worden gemaakt: speelgoed, schoolbenodigdheden en kleding.

Wat Unilever niet doet:

  • zorgen dat alle flesjes van één type plastic zijn gemaakt, zodat recycling altijd mogelijk is. Nu moet de consument maar weten welk recyclingnummertje wel geschikt is voor recycling en welke niet.
  • consumenten de mogelijkheid bieden met hun eigen fles hun gewenste product in winkels af te laten tappen (wat de plasticdruk op het milieu werkelijk zou doen verminderen).

Dat Unilever zich vooral bekommerd om zijn imago als duurzaam bedrijf, blijkt wel uit zijn verkoopbeleid in landen met weinig koopkracht. Daar worden shampoo en zeep per gebruikshoeveelheid in zeer kleine plastic zakjes verkocht. Die zakjes vindt je daar overal op straat terug.