sierteeltsector zierpflanzensektor plastikpaletten
,

“Plastic trays sierteeltsector allesbehalve duurzaam”

De single use plastic trays in de sierteeltsector worden vanwege hun recyclebaarheid aangeprezen als duurzaam. De trays worden gebruikt voor het transport van potplanten en er zijn inmiddels meer dan tachtig verschillende soorten in gebruik. Het keurmerk Normpack®, onderdeel van FloraHolland, stelt dat ze na gebruik op grote schaal worden ingezameld en dat het materiaal (polystyreen) wordt gebruikt voor het vervaardigen van nieuwe trays. Het gaat om een jaarlijkse productie van 180 miljoen single use trays, bij elkaar minstens 23 miljoen kilo.

Onderzoek van de Plastic Soup Foundation wijst uit dat slechts een klein deel van de trays wordt ingezameld. Voor de export naar Duitsland, de belangrijkste afzetmarkt voor de sierteelt, bestaat namelijk geen verplichting deze single use trays weer terug te nemen. Ter plekke dragen de trays bij aan de grote berg van onnodig plastic afval. Het onderzoek wijst ook op een veel duurzamer alternatief: een meermalig te gebruiken tray met retourpremie. De kans dat trays uit het systeem verdwijnen of in het milieu terechtkomen, wordt met een dergelijke tray drastisch verkleind.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “We willen hiermee aantonen dat eenmalig gebruik van plastic nooit duurzaam is, ook al wordt dat plastic gerecycled. Uit ons onderzoek blijkt dat de exporterende sierteeltsector niet in staat is om over te stappen op een slim ontworpen statiegeld tray die tot 20 keer te gebruiken is. Iedereen is het erover eens dat hergebruik altijd te verkiezen valt boven recycling. Een echte circulaire economie is alleen te bereiken door dit soort slimme innovaties. Niet voor niets heeft het Europees Parlement recentelijk nog opgeroepen zoveel mogelijk over te gaan op statiegeldsystemen.”

Lees meer over de “Verduurzaming Sierteelt” campagne.