ziek sick

Hoe ziek worden we van plastic?

Dokters luiden de noodklok en roepen op tot meer onderzoek

Hoe ziek worden we van plastic?

SCHEVENINGEN, 28 AUGUSTUS 2016 – Genoeg is genoeg, vinden de circa 1000 artsen en wetenschappers die wereldwijd verenigd zijn in de Surfing Medicine International: “Sinds eind vorige eeuw stapelen de aanwijzingen zich op dat er serieuze gezondheidsrisico’s kleven aan plastic: van een sterk verhoogde kans op kanker, hormoonverstoringen, geboorteafwijkingen, obesitas tot een falend immuunsysteem”, zegt het Oostenrijkse bestuurslid en oogspecialist Ognjen Markovic: “Daarom luiden wij de noodklok. Er moet dringend nader onderzoek worden gedaan. Dit kan zo niet langer.”

Om dat te realiseren stuurt Surfing Medicine International vandaag samen met de Plastic Soup Foundation vanaf het strand van Scheveningen een S.O.S. de wereld in.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Samen roepen we artsen in de hele wereld op om de urgentie tot meer onderzoek kracht bij te zetten door een petitie te ondertekenen op change.org/p/noplasticsinmybody. Uiteraard kun je ook tekenen als je geen arts bent.”

Schokkende resultaten
Westerbos: “De Plastic Soup Foundation heeft de afgelopen 8 maanden intensief desktop research gedaan naar de relatie tussen plastic en onze gezondheid en de resultaten zijn schokkend. Zo zijn er aanwijzingen dat plastic nanodeeltjes celmembranen passeren. Plastic in ons lichaam kan van verschillende bronnen afkomstig zijn. We kunnen ze inslikken als plastic microbeads in bijvoorbeeld tandpasta, maar ook door de consumptie van vis en zeevruchten. Verder kunnen we de micro- en nanoplastics inademen die in de lucht zweven.”

Daarnaast laat een recente evaluatie door de Universiteit Utrecht zien dat er zo’n 80 ziektes in verband worden gebracht met blootstelling aan hormoonverstorende stoffen in plastic. Dit leverde een totale schatting op van 46 tot 288 miljard euro per jaar alleen al in Europa aan bijkomende ziektekosten.

Noodzaak tot meer onderzoek
Westerbos: “Het is niet te geloven dat al deze feiten stoïcijns worden genegeerd door overheden en de plastic industrie. Ondertussen wordt de productie van kunststof torenhoog opgevoerd met alle consequenties van dien. Ik hoop daarom dat iedereen de oproep van de dokters gaat steunen, zodat er meer onderzoek gedaan kan worden. Alleen samen kunnen we verschil maken, door te proberen een gezondere wereld na te laten aan onze kinderen in plaats van een door en door verziekte planeet.”

Een derde partij die het initiatief ondersteunt is Wemos, een stichting die eerder dit jaar veel stof deed opwaaien met haar pleidooi in het tijdschrift Medisch Contact om in ziekenhuizen alleen nog maar plastic hulpmiddelen te gebruiken die vrij zijn van hormoonverstorende stoffen en weekmakers.

Voor de pers: het hele verhaal leest u hier.

 

PROGRAMMA IN SCHEVENINGEN

 

LOCATIE
Surfles.nl
Strand Noord 2
Scheveningen

 

15.30 – 16.00            Inloop met Shanty koor

16.00                         Maria Westerbos (directeur Plastic Soup Foundation, opent het pers event)

16.10                          Oproep door Surfing Dokter

16.15                          Blowing the Ships Horn met surfing dokters

(FOTOMOMENT)

16.16                         Jan van Betten, directeur NUDGE, licht toe hoeveel geld er nodig is voor meer onderzoek

16.25                         Surfwedstrijd met dokters

16.45                         Tijd voor vragen

17.00                         Borrel met Shanty koor

 

Meer informatie VOOR DE PERS:

 

Maria Westerbos
Directeur Plastic Soup Foundation

maria@plasticsoupfoundation.org

 

Ognjen Markovic, MD
Board Member & CSO Surfing Medicine International

ogi@surfingdoctorseurope.com

 

Ella Weggen
Global Health Advocate Wemos

ella.weggen@wemos.nl

 

Plastic Soup Foundation
Plastic Soup Foundation (PSF) wil een halt toeroepen aan de toenemende verontreiniging van de oceanen met plastics. De PSF wil sterk bevorderen dat in de toekomst niet nog meer plastic in zee terecht komt.

www.plasticsoupfoundation.org

 

Surfing Medicine International
Surfing Medicine International wil onderzoek naar natuurlijke remedies voor ziekten bij de mens ondersteunen en watervervuiling tegengaan.

www.surfingmed.com

 

Wemos
Wemos pleit voor de bescherming van volksgezondheid wereldwijd en doet voorstellen voor beleidsverbeteringen waarin gezondheid voorop staat.

www.wemos.nl