by the ocean we unite
, ,

Eerste conclusie van zeilexpeditie By the Ocean we Unite: Plastic is alom aanwezig in het water

“Alle watermonsters bevatten plastic”, zegt Thomas van Thiel van By the Ocean we Unite. Dat is meteen ook de meest belangrijke conclusie. Deze nieuwe organisatie voer van 22 augustus tot en met 4 september van dit jaar heen en weer van Rotterdam naar Noorwegen en nam onderweg water- en bodemmonsters om de aanwezigheid van plastic in de Noordzee te onderzoeken.

Het plastic in de watermonsters liep uiteen van enkele stukjes folie tot minuscule stukjes piepschuim, vaak onzichtbaar voor het blote oog. Het is nog onbekend hoeveel micro- en nanodeeltjes zich precies in de watermonsters bevinden. De Universiteit van Wageningen en de Noorse International Research Institute Stavanger en Uni Research Institute Bergen gaan dit analyseren. De resultaten worden begin 2017 verwacht.

De Plastic Soup Foundation feliciteert By the Oceans we Unite met hun eerste geslaagde vaart en wenst haar veel succes bij de volgende expeditie die in 2017 plaats zal vinden.