Politieke pluim

Politieke Pluim 2016: genomineerden

2016 was een belangrijk jaar in de strijd tegen plastic microbeads en andere microplastics in verzorgingsproducten. Veel landen hebben een verbod uitgebracht of gaan dat doen. Daarom staat De Politieke Pluim dit jaar in het teken van de internationale strijd tegen de microbead. Zonder die strijd zou het ondenkbaar zijn dat de nieuwe prime minister van het Verenigd Koninkrijk, Theresa May, onlangs de volgende uitspraak in het Britse parlement deed: ‘Microbeads clearly have an impact on marine life’.

De Plastic Soup Foundation reikt elke jaar een Pluim uit aan een politicus die zich heeft ingezet voor de strijd tegen de plastic soep. Tot nu toe werden nationale politici genomineerd. Dit jaar kijken we ook over de grens en kan het publiek kiezen tussen:

 

unnamed-3

1. Barack Obama. De president van de Verenigde Staten tekende eind 2015 de Microbead Free Waters Act. Daarin worden verkoop en productie van cosmetica met microbeads verboden. Deze wet, de eerste ter wereld voor een heel land, heeft andere landen gestimuleerd om het Amerikaanse voorbeeld te volgen.

 

 

unnamed-12. Mary Creagh, namens de Labour partij lid van het Britse lagerhuis (House of Commons) was afgelopen zomer voorzitter van een hoorcommissie over microplastics in verzorgingsproducten. De commissie, die uit vertegenwoordigers van alle partijen bestond, adviseerde unaniem aan de Britse regering tot het invoeren van een verbod.

 

 

unnamed3. K. Kellie Leitch, minister van arbeid in Canada, heeft plastic microbeads toegevoegd aan de List of Toxic Substances. Zo is een wettelijke basis gecreëerd om tot een verbod te komen. Het is de eerste keer dat plastics in het milieu als een gevaarlijke stof worden bestempeld. Dit kan en zal een belangrijke precedentwerking hebben in andere landen.

 

 

unnamed-44. Department of Waste Management Director Wu Sheng-chung (吳盛忠) van de Environmental Protection Administration (EPA) in Taiwan. Ook in Aziatische landen wordt de discussie gevoerd over een verbod van plastic microbeads in verzorgingsproducten. Wu Sheng kondigde een verbod aan.

 

 

unnamed-25. Sharon Dijksma, staatssecretaris van infrastructuur en milieu (PvdA). was voorzitter van de vergadering van de Europese Raad op 20 juni 2016 en heeft zich sterk gemaakt voor een krachtig EU-beleid in de strijd tegen de plastic soep, waaronder “a proposal for a ban on micro-plastic particles in cosmetics”.

 

 

Wie van deze hoofdrolspelers op het internationale dossier verdient dit jaar De Politieke Pluim voor zijn of haar inzet?

[yop_poll id=”4″]