, ,

Meer dan 700.000 plasticvezels per 6 kilo was

Al meer dan een halve eeuw wordt kleding van kunststof gemaakt. Tijdens machinaal wassen laten deze kledingstukken vezels los. Dat het gaat om enorme hoeveelheden en dat plastic kleding een grote bron van microplastics is die oceanen vervuilt, wordt steeds duidelijker. Toch zijn er tot nu slechts weinig studies die hebben vastgesteld om hoeveel vezelverlies het gaat en onder welke omstandigheden er minder vezelverlies optreedt. Daarbij gaat het om wassen op verschillende temperaturen, het gebruik van verschillende wasmiddelen en het wassen van verschillende soorten kunststof kleding, inclusief mengvormen met katoen.

Engelse onderzoekers van de universiteit van Plymouth geven antwoord op deze vragen. Ze hebben kleding van polyester, acryl en een mengvorm (polyester-katoen) gewassen op verschillende temperaturen (30 en 40 graden) en met verschillende wasmiddelen op vezelverlies onderzocht. Kleding van acryl geeft de meeste vezels (728.789 vezels) per was en dat zijn vezels met een gemiddelde diameter van 14.05 μm diameter en lengte van 5,44 mm. De mengvorm polyester-katoen had vijf keer zo weinig en alleen polyester bijna 1,5 keer zo weinig vezelverlies.

Het artikel verwijst ook naar de Plastic Soup Foundation (PSF) en Mermaids Life+ project die de ontwikkeling van innovatieve oplossingen nastreven. De PSF initieerde eerder dit jaar de campagne Ocean Clean Wash om aan deze bron van plasticvervuiling een eind te maken.

Het Engelse onderzoek is in september 2016 gepubliceerd in Marine Pollution Bulletin en bevestigt eerdere meetresultaten van Mermaids dat per wasbeurt honderdduizenden plastic vezels kunnen loslaten. De Guardian citeert hoofdonderzoeker Richard Thompson: “industry needs to think about the design of fabrics to ensure their environmental emissions are minimised”. Via Ocean Clean Wash heeft de industrie nu een platform om resultaten te boeken die er toe doen.

Foto: Prof. Richard Thompson, Plymouth