Stop helemaal met kunstgras sportvelden

Veel sportverenigingen hebben besloten uit voorzorg voorlopig niet meer niet meer te spelen op kunstgras. Een uitzending van Zembla wees op risico’s voor de gezondheid van sporter op kunstgras, waaronder de kans op kanker. In een reactie heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VVD) het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) direct opdracht gegeven om hierna met spoed onderzoek te doen. Naast de gezondheidsrisico’s en een grotere kans op blessures is er nóg een reden om met kunstgras te stoppen.

Hetzelfde RIVM heeft in 2014 in opdracht van een ander ministerie (Infrastructuur en Milieu) onderzoek gedaan naar de bronnen van microplastics die in het milieu terecht komen. Een daarvan is kunstgras. Door slijtage van het kunstgras komen microplastics in het milieu. Ook de infill zelf, de rubber korrels die er nu van verdacht worden de gezondheid van sporters schade toe te brengen, brengen microplastics in het milieu. Ze worden gemaakt van oude autobanden waar ook kunststof in verwerkt is. Rubber in het milieu zal vergaan, maar niet de kunststof die daarin verwerkt is. Deze komen als microplastics in het milieu en zijn daar nooit meer uit te halen.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Er is al met al alle reden om helemaal te stoppen kunstgras sportvelden en weer gewoon op natuurlijk gras te gaan spelen. Onze boodschap is simpel: Stop met de kunstgras sportvelden.”

Foto: www.schoutenenterprises.com