Baanbrekend onderzoek toont aan Plastic dringt ons brein binnen via de neus
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Eén en hetzelfde onderzoek naar kankerverwekkende stoffen (PAKs) in rubbergranulaat leidt tot tegenovergestelde conclusies. Bij tientallen kunstgras sportvelden zijn hogere concentraties kankerverwekkende stoffen aangetroffen dan is toegestaan in consumentenproducten. De bandenbranchevereniging VACO had eerder gemeld, dat de onderzochte velden een Europese norm voor mengsels van stoffen niet overschrijden.
Aangezien kinderen tijdens het voetballen continu in aanraking komen met de korrels, zou uit voorzorg de strengere consumentennorm moeten gelden, aldus toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht in een uitzending van het NOS journaal. Vitesse laat spelers voorlopig niet op het kunstgras trainen en ook Ajax heeft voorzorgsmaatregelen genomen.
Kunstgras heeft de laatste jaren een hoge vlucht genomen. Om daarop goed te kunnen spelen worden de plastic sprietjes gevuld met korrels van vermalen autobanden. Het ene onnatuurlijke materiaal moet de tekortkomingen van het andere compenseren. Deeltjes van plastic en rubber komen zo in het milieu terecht. We vervuilen onze leefomgeving en nemen risico’s met de gezondheid van onze kinderen.
Hier telt daarom slechts één norm en dat is een fatsoensnorm: dit risico mag je niet nemen.
Dit hoor je niet te doen.
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.