, , ,

Minder plastic in maag stormvogels

Wageningen, 24 november 2016 – De Universiteit van Wageningen ziet dat plastic zwerfafval afneemt. Publieke aandacht voor de plastic soep lijkt geleidelijk effect te hebben. Dat is een enorme opsteker. Voor de natuur, en voor iedereen die zich inzet in het bestrijden van de plastic soep. Onze inzet en die van vele, vele anderen doet er toe.

De conclusie werd getrokken door Jan Andries van Franeker, de Wageningse onderzoeker die al sinds jaar en dag de maaginhoud van noordse stormvogels analyseert. Voor Nederland is er een datareeks beschikbaar vanaf 1979. Door toevoeging van de tellingen voor het jaar 2015 kon een trend die al was waargenomen bevestigd worden: in de magen van deze vogels wordt de laatste jaren minder plastic aangetroffen.

Het is minder, maar nog altijd schrikbarend hoog en ver boven de norm waarnaar gestreefd wordt. Van de op de Nederlandse stranden gevonden stormvogels heeft nog altijd 93% plastic in de maag. Dat zijn gemiddeld 23 stukjes met een totaal gewicht van 0,29 gram. Noordzeelanden hebben tot doel gesteld dat hoogstens 10% van de vogels meer dan 0,1 gram in hun maag mogen hebben. Nu is dat nog 53%.

Het rapport is hier te lezen.

Foto: Maaginhoud van een recent gevonden stormvogel, Imares, Universiteit van Wageningen