Afval jutten op het strand
Het strandseizoen is weer begonnen. De stranden worden schoner als iedereen een handje helpt.
Den Haag, 25 januari 2017 – Het Nationaal Grondstoffenakkoord is ondertekend door 180 partijen. Afgesproken is herbruikbare grondstoffen opnieuw te gebruiken. Het doel is om de Nederlandse economie in 2050 volledig te laten draaien op herbruikbare grondstoffen. Afval krijgt meer waarde en dat is gunstig voor het milieu. Er zal veel minder afval worden verbrand en ook worden er minder broeikasgassen uitgestoten omdat er minder energie nodig is voor hergebruik dan voor nieuwe grondstoffen. De transitie zal innovatie stimuleren en werkgelegenheid scheppen.
Het Grondstoffenakkoord werd opgesteld in overleg met VNO-NCW, MKB-Nederland, FNV, VCP, IPO, UvW, VNG en de Stichting Natuur en Milieu en is onderdeel van het Rijksbreed programma Circulaire Economie. Sommige bedrijven die hebben ondertekend, hebben al stappen aangekondigd. Zo heeft Unilever verklaard dat het in 2025 honderd procent recyclebaar plastic zal gebruiken voor alle verpakkingen.
Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Wij hebben het Nationaal Grondstoffenakkoord ondertekend omdat het een stap in de goede richting is. We willen af van de wegwerpcultuur en al dat plastic verpakkingsmateriaal. Daarvan komt immers altijd een deel in het milieu. De volgende stap is dat bedrijven zich committeren aan steeds minder verpakkingsmateriaal en aan het maken van producten die vaak hergebruikt kunnen worden. Eenmalig blijft schandalig ook al zijn hergebruikte grondstoffen verwerkt.”
Foto: toptwitter.com
Het strandseizoen is weer begonnen. De stranden worden schoner als iedereen een handje helpt.
Glitters lijken leuk en onschuldig, maar komen als microplastics voor eeuwig in het milieu.
Na tien jaar strijd en discussie komt er een Europees verbod op bewust toegevoegde microplastics. Een terugblik op onze campagne.
Een grote groep investeerders eist drastische vermindering van de productie en het gebruik van plastic.