, , , ,

Unilever en de plastic soep

Londen/Rotterdam, 14 januari 2017. Unilever heeft verklaard dat al zijn verpakkingen in 2025 óf hergebruikt óf gerecycled óf gecomposteerd kunnen worden. Het is een belangrijke stap in de strijd tegen de plastic soep, omdat er dan – in theorie – geen plastic Unilever-verpakkingen meer in zee hoeven te eindigen.

De aanpak van de wereldwijd opererende multinational is een combinatie van technologische aanpassingen en systeem-oplossingen. Paul Polman, directeur van Unilever: “To address the challenge of ocean plastic waste we need to work on systemic solutions – ones which stop plastics entering our waterways in the first place.” Lees hierover het persbericht van Unilever.

Wat zou Polman met “systemic solutions” bedoelen?

In arme landen worden minieme hoeveelheden product (wasmiddel, shampoo, e.d.) apart verpakt en verkocht. Deze kleine verpakkingen, die uit meerder lagen plastic folie bestaan, worden na gebruik overal en nergens achtergelaten. Ze spoelen makkelijk met riool en rivieren mee de zee in. Unilever zegt te gaan investeren in een technologische oplossing die het recyclen van deze gecompliceerde verpakkingen (pouches, sachets) mogelijk maakt en die kennis te zullen delen met andere bedrijven.

Unilever vertelt er niet bij dat wanneer een dergelijke techniek ontwikkeld is, al die kleine verpakkingen helemaal niet gerecycled zullen worden. Deze miniverpakkingen vertegenwoordigen namelijk geen enkele waarde. Er is geen waste-picker die er brood in zal zien. Dat plastic verpakkingen gerecycled kunnen worden betekent nog niet dat ze niet in het milieu terecht komen. In dit voorbeeld is de enige “systemic solution” stoppen met het aanbieden van producten in de miniverpakkingen.

De ongemakkelijke waarheid is dat zolang Unilevers verkoopmodel gebaseerd op miniverpakkingen in arme landen niet op de schop gaat, Unilever met deze verpakkingen een grote bijdrage blijft leveren aan de plastic soep.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Wij zouden graag zien dat Unilever  echt concrete doelen stelt als het gaat om lekkage van plastic verpakkingen naar het milieu. Die lekkage moet namelijk stoppen bij de bron. Verkoop daarom geen single use plastic zakjes meer waarmee je slechts één keer  je haar kunt wassen, maar kies voor een wasbeurt met schoon water zonder afval”.

Foto: miniverpakkingen in een winkel in India