, , ,

Breaking news: Coca-Cola steunt invoering statiegeld

Edinburgh, 21 februari 2017 – Coca-Cola, het grootste frisdrankenconcern ter wereld, zegt invoering van statiegeld te zullen steunen, om te beginnen in Schotland.

In Schotland zijn al enkele jaren onderhandelingen gaande over de invoering van statiegeld. Tot nu toe verzette Coca-Cola zich daartegen met alle denkbare middelen. Leidinggevenden van de multinational verklaarden in Edinburgh dat Coca-Cola de voordelen van statiegeld op blikjes en flesjes nader onderzocht heeft en nu invoering van statiegeld in dit land zal ondersteunen: “It’s already clear from our conversations with experts that the time is right to trial new interventions such as a well-designed deposit scheme for drinks containers, starting in Scotland where conversations are underway”.

Statiegeld leidt tot veel minder zwerfvuil, is een belangrijk middel om de circulaire economie te verwezenlijken en reduceert opruimkosten voor de gemeenschap. Milieuorganisaties in Schotland en in Engeland hebben de afgelopen jaren fel campagne gevoerd voor de invoering van statiegeld en verwelkomen het nieuwe standpunt als een ongekend belangrijke doorbraak. De maatschappelijke druk op Coca-Cola in Engeland nam de afgelopen maanden toe, onder andere nadat uit gelekte documenten bleek dat het bedrijf heimelijk oppositie voert tegen invoering van statiegeld. Zelfs prins Charles mengde zich in het debat en de Daily Mail begon een pro-statiegeld campagne.

In Nederland heeft Coca-Cola de uitbreiding van statiegeld tot nu toe tegen weten te houden, onder andere dankzij een jarenlange sterke lobby bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu samen met een coalitie van supermarkten onder aanvoering van Albert Heijn. Volgens Coca-Cola Nederland zijn inzamelsystemen per land verschillend en heeft de ommezwaai in Schotland geen gevolgen voor ons land, aldus woordvoerster Arjanne Hoogstad, geciteerd door Trouw.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Dit is het nieuws waar we jarenlang op hebben gewacht. Coca-Cola zou als multinational een doorslaggevende rol moeten spelen in de strijd tegen de plastic soep, waar ook ter wereld. Dat het bedrijf deze ommezwaai heeft gemaakt, kan niet zonder gevolgen blijven in Nederland. Wij willen boter bij de vis.”