Baanbrekend onderzoek toont aan Plastic dringt ons brein binnen via de neus
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Den Haag, 16 februari 2017. De regering gaat onderzoeken op welke manier het aantal zwerfflesjes in drie jaar met 90% verminderd kan worden. Zij geeft gehoor aan de wens van de Tweede Kamer. Een ruime meerderheid van de Kamer schaarde zich achter de oproep van Merijn Tinga (de Plastic Soep Surfer) die 55000 handtekeningen verzamelde om het statiegeldsysteem toe te passen op kleine flesjes. Dijksma beloofde de Kamer dit najaar met een voorstel te komen. Lees ook het bericht in De Gelderlander.
Begin dit jaar kondigde Dijksma al een nieuw onderzoek naar statiegeld aan. Dat onderzoek zou echter pas in 2018 afgerond zijn. Dijksma noemde het initiatief van Tinga in de Kamer “super-ambitieus” en wil nu haast maken met het onderzoek. Ze zei dat een prijsprikkel zoals statiegeld nodig is om de doelstelling te halen.
Vorig jaar kitesurfte Tinga als eerste naar Engeland. Dat deed hij op een draagvleugel surfboard gebouwd van plastic flesjes en in de vorm van een fles. Zijn “message on a bottle” wordt nu gehoord door het kabinet.
Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Door deze doelstelling te omarmen is het feitelijk ondenkbaar geworden dat er geen statiegeld op kleine flesjes komt. De kleine flesjes dragen sterk bij aan het zwerfvuil omdat ze veel buitenshuis worden gebruikt. Statiegeld is de enige manier om een prijsprikkel structureel in te voeren. Het is fantastisch dat Sharon Dijksma hier zo duidelijk over is. Hulde voor Plastic Soup Surfer Merijn Tinga!”
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.