Afval jutten op het strand
Het strandseizoen is weer begonnen. De stranden worden schoner als iedereen een handje helpt.
Parijs, 17 januari 2016 – Voor het eerst is fallout van microvezels gemeten. In Parijs werd een jaar lang op twee locaties (in Parijs zelf en in een voorstad) geteld wat er dagelijks aan microvezels uit de lucht neerdwarrelt. De vezels, voor een deel van plastic, komen neer op het land of spoelen met water mee richting zee. Het gaat om een onbekende en niet onderkende bron van vervuiling door microplastics.
Er werden 2 tot 355 microvezels per dag per vierkante meter geteld. In de stad twee keer zoveel als in de voorstad. De helft van de vezels was van katoen of wol, 21% van natuurlijke polymeren, 17% was helemaal van plastic en 12% van plastic gemengd met andere materialen. Bij droog weer was er sprake van minder microvezels dan met regenachtig weer. In Parijs en voorsteden samen, een gebied van 2500 vierkante km, valt elk jaar tussen de 3 en 10 ton synthetische vezels uit de lucht, aldus een voorzichtige schatting van de onderzoekers.
Het onderzoek is gepubliceerd in Marine Pollution Bulletin en betreft het allereerste onderzoek naar vervuiling van microplastics uit de lucht. De onderzoekers concluderen dat fallout een potentiële bron is van vervuiling door microplastics. De meeste vezels zijn gezien hun kenmerken vermoedelijk afkomstig van textiel. Microplastics in de lucht kunnen door de wind naar zee worden geblazen of waar dan ook neerdalen. Er is echter veel meer onderzoek nodig om de mechanismen en effecten van atmosferische microplastics te achterhalen.
Het strandseizoen is weer begonnen. De stranden worden schoner als iedereen een handje helpt.
Glitters lijken leuk en onschuldig, maar komen als microplastics voor eeuwig in het milieu.
Na tien jaar strijd en discussie komt er een Europees verbod op bewust toegevoegde microplastics. Een terugblik op onze campagne.
Een grote groep investeerders eist drastische vermindering van de productie en het gebruik van plastic.