, , , ,

Johnson & Johnson: “Plastic wattenstaafjes milieuprobleem”

Londen, 13 februari 2017 – Tot de meest gevonden soorten afval op kusten behoren stokjes van wattenstaafjes. Ze zijn gemaakt van het plastic polypropyleen. Wanneer ze door het toilet worden gespoeld, worden ze niet altijd tegengehouden door de roosters van de afvalwaterzuivering. Uiteindelijk komen ze in zee terecht.  In september 2016 maakten 6000 vrijwilligers 364 Britse stranden schoon. Gemiddeld werden 23,7 staafjes gevonden per 100 meter strand. De plastic wattenstaafjes staan daarmee op nummer 6 staan van de meest gevonden soorten strandafval. Lees hier het rapport over de Great British Beach Clean 2016. Ook in Nederland spoelen mensen wattenstaafjes door het toilet en worden de stokjes op walkanten en stranden teruggevonden.

Het gaat om een immens probleem, omdat plastic nooit vergaat. Toch behoren de plastic stokjes tot het laaghangende fruit in de strijd tegen de plastic soep. Het is voor producenten namelijk gemakkelijk om ze te vervangen door stokjes van papier of karton, die wel helemaal afbreken in het milieu. De productiekosten van plastic stokjes zijn echter lager dan die van papier. Anders hadden alle aanbieders het milieuvriendelijke alternatief allang omarmd.

De Schotse milieuorganisatie Fidra roept sinds 2013 producenten op om geen plastic wattenstaafjes meer te produceren. Ook andere milieuorganisaties in het Verenigd Koninkrijk hebben de afgelopen jaren campagne gevoerd. In antwoord daarop heeft de farmaceutische gigant Johnson& Johnson aangekondigd over te stappen op wattenstaafjes van papier. Het bedrijf erkent dat de plastic staafjes een milieuprobleem veroorzaken, aldus een woordvoerder, geciteerd door de Independent.

Er is echter iets vreemds aan de hand. Het besluit van Johnson & Johnson geldt slechts voor de helft van de landen waar ze wereldwijd producten verkopen, en toevallig behoort het Verenigd Koninkrijk tot die helft. Binnenkort verkoopt de multinational in Europa alleen maar papieren staafjes, maar blijven de plastic staafjes in andere continenten gewoon verkocht worden. De reden laat zich raden en is uiterst wrang: in die landen staat het bedrijf niet onder druk van milieuorganisaties om op papieren staafjes over te stappen.

Foto: Gevonden wattenstaafjes bij Bristol, UK.