, ,

Primeur: waszak tegen plastic microvezels

De eerste speciaal ontworpen waszak tegen microvezels is op de markt. De Guppy Friend is een Duitse vinding. De Guardian berichtte erover.

Tijdens het wassen van synthetische kleding komen per wasbeurt miljoenen microvezels vrij, heeft het Mermaids onderzoek uitgewezen. De plastic vezels spoelen mee met het afvalwater. De afvalwaterzuivering is niet ontworpen om deze minuscule plastic deeltjes tegen te houden. Die komen voor een groot deel terecht in zee en in de voedselketen. Voor deze vorm van plastic vervuiling is nog geen oplossing gevonden. De Mermaids-onderzoekers zien mogelijkheden in aanpassing van textiel en wasmiddel en toepassing van filters. Er moet nu hard naar oplossingen gezocht worden.

De Guppy Friend is in feite een filter voor in de trommel. De zak is gemaakt van nylon met een maaswijdte van 50 micron, waar wel zeepwater ingaat, maar vezels niet uitgaan. De waszak is getest en medegefinancierd door Patagonia (merk van outdoor kleding en benodigdheden), die de zak ook gaat verkopen voor $20 tot $30.

Deze vinding is zeker een stap in de goede richting. Belangrijk is dat het de consument nu al handelingsperspectief biedt. Maar deze oplossing roept ook allerlei vragen op.

Gaan de consumenten de zak wel kopen? Blijven de vezels niet zitten aan de kleding die je uit de zak haalt? Hoe verwijder je de vezels uit de zak op de juiste manier? Biedt de zak niet een gemakkelijk excuus voor fabrikanten als Patagonia om synthetische kleding te blijven produceren? En slijt bij intensief gebruik de zak, waardoor er plastic microvezels in het waswater komen? Is het niet veel zinvoller om naar een oplossing te zoeken waar de consument geen gedoe mee heeft?

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Het is goed dat ondernemers zich op dit probleem storten. De bedenkers van de Guppy Friend claimen dat 99% van de vezels door hun waszak afgevangen wordt. Wij willen dat Leitat, het Spaanse onderzoeksinstituut dat participeerde in het Mermaids-onderzoek, de effectiviteit van de zak onderzoekt. Kan dit onafhankelijke onderzoeksinstituut die claim bevestigen?”

Foto: guppyfriend.com