MICROPLASTICS LIJKEN DEMENTIE TE BEVORDEREN
Nieuw onderzoek naar de effecten van microplastics op mensen en andere zoogdieren toont significante gedragsveranderingen.
Den Haag, 22 februari 2017 – De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen om Bisphenol A (BPA) in zogeheten voedselcontactmaterialen te verbieden. Deze hormoonverstorende stof wordt vaak aan plastic toegevoegd. BPA veroorzaakt vruchtbaarheidsproblemen en tast het immuunsysteem aan van jonge kinderen en baby’s. De door de Partij voor de Dieren ingediende motie wijst erop dat BPA is opgenomen in lijst van zeer zorgwekkende stoffen van het European Chemicals Agency (ECHA). Het Europees Parlement heeft ook opgeroepen tot een verbod op BPA in voedselcontactmaterialen. Frankrijk heeft al een dergelijk verbod ingevoerd.
In november vorig jaar toonde WEMOS aan dat sporen van BPA in de urine van parlementariërs wordt aangetroffen. Het blijkt voor consumenten bovendien vrijwel onmogelijk om de stof te vermijden. WEMOS, een Nederlandse stichting, zet zich in voor borging van het recht op gezondheid van iedereen.
Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Dankzij de meerderheid in de Tweede Kamer moet de Nederlandse overheid nu maatregelen nemen om blootstelling aan BPA terug te dringen. Dit is heel goed nieuws. Er zitten echter ook andere hormoonverstorende stoffen in plastics. Het is hoog tijd dat paal en perk wordt gesteld aan het toevoegen van chemicaliën aan plastics die de gezondheid schaden.”
Nieuw onderzoek naar de effecten van microplastics op mensen en andere zoogdieren toont significante gedragsveranderingen.
Volgens nieuw onderzoek is de plasticsoep minder groot dan gedacht. Is dit het goede nieuws waar we op wachten?
Het eerste bewijs is gevonden dat microplastics aanwezig zijn in menselijk hartweefsel. Het wordt steeds duidelijker dat plastic gevaarlijk is voor de menselijke gezondheid en de gezondheid van onze planeet.
Het kabinet gaat onderzoek doen naar maatregelen, inclusief verbodsbepalingen, om te voorkomen dat bepaalde plastic producten als zwerfvuil eindigen.