Revolutionair: Frankrijks ‘très simple’ alternatief voor verpakkingsplastic
In Frankrijk is de refill-revolutie begonnen. Dankzij een nieuwe wet kun je daar straks in de supermarkt plasticvrij boodschappen doen. En dat is fantastisch nieuws!
Bali, 23 februari 2017 – Het milieubureau van de Verenigde Naties (UNEP) heeft tijdens de World Ocean Summit op Bali de Clean Seas-campagne gelanceerd tegen plastic in de oceanen. Gastland Indonesië heeft tijdens de top beloofd om in 2025 de plastic vervuiling met 75% te hebben teruggedrongen. Indonesië, dat in sterke mate bijdraagt aan de plastic soup, start ook een grote bewustwordingscampagne om het tij te keren.
Het gaat om de grootste campagne van de Verenigde Naties tot nu toe in de strijd tegen de plastic soup. Clean Seas richt zich op een drastische reductie van zogeheten single use plastic en op een verbod van microplastics in cosmetica. De Verenigde Naties spreekt van een crisissituatie. Plastic in de oceanen bedreigt ecosystemen en onze eigen gezondheid.
De UNEP gaat de komende vijf jaar samenwerken met regeringen, industrie en burgers om met elkaar de crisis te bezweren. Noodzakelijk zijn onder meer wet- en regelgeving, steun aan vele lopende initiatieven, onderzoek en bewustwordingscampagnes. Tien landen, waaronder Frankrijk en België, hebben zich al aangesloten bij Clean Seas. Lees hier meer over de actiepunten van de UNEP.
Erik Solheim, hoofd van de UNEP: “We hebben te lang aan de zijlijn gestaan, terwijl het probleem steeds erger wordt. De vervuiling moet stoppen.”
Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “We verwachten dat niet alleen dat een reeks landen zich zullen aansluiten bij deze campagne van de Verenigde Naties, maar ook dat dit de opmaat zal zijn tot internationale bindende regelgeving in de strijd tegen de plastic soup.”
In Frankrijk is de refill-revolutie begonnen. Dankzij een nieuwe wet kun je daar straks in de supermarkt plasticvrij boodschappen doen. En dat is fantastisch nieuws!
Misschien hebben jullie inmiddels Seaspiracy gezien, een nieuwe en schokkende documentaire over de commerciële visvangst, maar ook over plasticvervuiling. We kunnen ons voorstellen dat dit veel vragen oproept, misschien ook over ons.
Op microplastics kunnen biologische ziekteverwekkers (pathogenen) en antibioticaresistente bacteriën groeien. Dat dit een potentieel gevaar is voor de gezondheid van mens en dier, is al langer bekend. Maar nu blijkt dat een veel toegepaste waterzuiveringstechniek bijdraagt aan de verspreiding van potentiële ziekteverwekkers via microplastics.
Akkerbouwers mogen vanaf 1 april geen compost meer gebruiken met het label Keurcompost. Er zit namelijk te veel plastic in. Dit verbod is onlangs uitgevaardigd door VVAK, ofwel Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw.