clean seas
, , , , ,

Verenigde Naties begint wereldwijde campagne Clean Seas

Bali, 23 februari 2017 – Het milieubureau van de Verenigde Naties (UNEP) heeft tijdens de World Ocean Summit op Bali de Clean Seas-campagne gelanceerd tegen plastic in de oceanen. Gastland Indonesië heeft tijdens de top beloofd om in 2025 de plastic vervuiling met 75% te hebben teruggedrongen. Indonesië, dat in sterke mate bijdraagt aan de plastic soup, start ook een grote bewustwordingscampagne om het tij te keren.

Het gaat om de grootste campagne van de Verenigde Naties tot nu toe in de strijd tegen de plastic soup. Clean Seas richt zich op een drastische reductie van zogeheten single use plastic en op een verbod van microplastics in cosmetica. De Verenigde Naties spreekt van een crisissituatie. Plastic in de oceanen bedreigt ecosystemen en onze eigen gezondheid.

De UNEP gaat de komende vijf jaar samenwerken met regeringen, industrie en burgers om met elkaar de crisis te bezweren. Noodzakelijk zijn onder meer wet- en regelgeving, steun aan vele lopende initiatieven, onderzoek en bewustwordingscampagnes. Tien landen, waaronder Frankrijk en België, hebben zich al aangesloten bij Clean Seas. Lees hier meer over de actiepunten van de UNEP.

Erik Solheim, hoofd van de UNEP: “We hebben te lang aan de zijlijn gestaan, terwijl het probleem steeds erger wordt. De vervuiling moet stoppen.”

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “We verwachten dat niet alleen dat een reeks landen zich zullen aansluiten bij deze campagne van de Verenigde Naties, maar ook dat dit de opmaat zal zijn tot internationale bindende regelgeving in de strijd tegen de plastic soup.”