, ,

Cora Ball vangt microvezels uit kleding af

De Plastic Soup Foundation feliciteert Rachel Miller van het Rozalia Project met haar succesvolle Cora Ball Kickstarter campagne tegen de vervuiling van synthetische vezels uit kleding. De Kickstarter bereikte binnen drie uur het doel van $10.000 en staat inmiddels op meer dan $162.000.

Bij het wassen van synthetische kleding komen er miljoenen piepkleine synthetische vezels vrij die via het waswater in het milieu en vervolgens de voedselketen op ons eigen bord terechtkomen. De Cora Ball is een van de eerste innovatieve oplossingen voor dit probleem.

Het ontwerp van de Cora Ball is een vorm van biomimicry; technologie geïnspireerd en gebaseerd op mechanismen uit de natuur. Een mogelijke oplossing voor het probleem van plastic vezels in zee blijkt afkomstig uit de oceanen zelf. De werking van de Cora Ball is namelijk geïnspireerd op hoe koralen kleine voedseldeeltjes uit stromend water filteren. In de wasmachine stroomt het water langs de Cora Ball en de microvezels blijven achter tussen de steeltjes.

Wanneer tien procent van de Amerikaanse huishoudens een Cora Ball zou gebruiken, dan wordt er voorkomen dat er, in vergelijking, meer dan dertig miljoen plastic flesjes in het milieu terechtkomen, zegt Miller.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Dit is een prachtige combinatie van vrouwelijke intuïtie en technologie. Het succes van dit project laat zien dat de beste ideeën voor innovaties afkomstig kunnen zijn van bijzondere individuen en dat de slimste ideeën ook de simpelste kunnen zijn. Rachel Miller woont hoog op een berg in Vermont en heeft dit resultaat vrijwel helemaal alleen behaald. Ik vind dat meer dan bewonderenswaardig.”