, , , ,

Duizend kilo afval gejut langs Nederlandse Kust

Stichting Juttersgeluk heeft in 2017 voor de derde keer Expeditie Juttersgeluk georganiseerd. Achthonderd mensen met een licht verstandelijke of psychische beperking en hun begeleiders hebben in april meer dan duizend kilo plastic afval van de Nederlandse stranden verwijderd.

Het doel van de Expeditie is om in alle Nederlandse kustgemeenten zoveel mogelijk mensen met een verstandelijke beperking de kans te geven een positieve bijdrage te leveren aan een duurzaam leefmilieu. Daarnaast wil Juttersgeluk op deze manier het probleem van plastic soep onder hun aandacht brengen.

Dit jaar deden 27 van de 32 kustgemeenten mee aan Expeditie Juttersgeluk; het grootste aantal tot nu toe. In meerdere gemeenten wordt er enthousiast gereageerd. In Den Haag en Hollands Kroon is tijdens de Expeditie de intentie uitgesproken om vaker gezamenlijke schoonmaakacties te organiseren.

Het gejutte afval krijgt in het Juttersgeluk atelier een tweede leven. Vrijwilligers maken daar nieuwe producten zoals sleutelhangers en springtouwen die verkocht worden. De opbrengst komt ten goede aan de stichting. Afgezien van de jaarlijkse expeditie in april is de stichting het hele jaar actief in de gemeenten Bloemendaal en Zandvoort. Vanuit Overveen gaat er elke week een groep vrijwilligers naar het strand om afval te jutten.