Spinnenwebben analyseren op afgevangen microplastics – een nieuwe onderzoeksmethode
Hoe sterk de lucht vervuild is met microplastics kan blijken uit analyse van spinnenwebben. Want die vangen niet alleen insecten.
Stichting Juttersgeluk heeft in 2017 voor de derde keer Expeditie Juttersgeluk georganiseerd. Achthonderd mensen met een licht verstandelijke of psychische beperking en hun begeleiders hebben in april meer dan duizend kilo plastic afval van de Nederlandse stranden verwijderd.
Het doel van de Expeditie is om in alle Nederlandse kustgemeenten zoveel mogelijk mensen met een verstandelijke beperking de kans te geven een positieve bijdrage te leveren aan een duurzaam leefmilieu. Daarnaast wil Juttersgeluk op deze manier het probleem van plastic soep onder hun aandacht brengen.
Dit jaar deden 27 van de 32 kustgemeenten mee aan Expeditie Juttersgeluk; het grootste aantal tot nu toe. In meerdere gemeenten wordt er enthousiast gereageerd. In Den Haag en Hollands Kroon is tijdens de Expeditie de intentie uitgesproken om vaker gezamenlijke schoonmaakacties te organiseren.
Het gejutte afval krijgt in het Juttersgeluk atelier een tweede leven. Vrijwilligers maken daar nieuwe producten zoals sleutelhangers en springtouwen die verkocht worden. De opbrengst komt ten goede aan de stichting. Afgezien van de jaarlijkse expeditie in april is de stichting het hele jaar actief in de gemeenten Bloemendaal en Zandvoort. Vanuit Overveen gaat er elke week een groep vrijwilligers naar het strand om afval te jutten.
Hoe sterk de lucht vervuild is met microplastics kan blijken uit analyse van spinnenwebben. Want die vangen niet alleen insecten.
Microplastics kom je tegen in teerklompen op de kust van de Canarische Eilanden. De nieuwe vorm van plasticvervuiling wordt plasticar genoemd.
De plasticvrije shampoo bar verovert de markt. Maar er is een bedrijf dat hardnekkig vasthoudt aan de plastic flacon.
In Krommenie stond het jubileum schooljaar in het teken van de aanpak van het wereldwijde plasticprobleem.