, ,

Verslag persconferentie Mermaids

15 mei 2017 – De Plastic Soup Foundation kijkt terug op een zeer succesvolle persconferentie waar de zorgwekkende onderzoeksresultaten van het Mermaids Life+ project, maar ook mogelijke oplossingen gepresenteerd zijn. Het evenement heeft landelijk veel aandacht van de pers getrokken op zowel TV en radio als online. EenVandaag opende de uitzending van 9 mei met de microvezels uit synthetische kleding en RTL Nieuws besteedde aandacht aan het onderwerp in hun avonduitzending. BNR Nieuwsradio en Radio 1 waren aanwezig voor een interview met de PSF, de wetenschappers en de bedenkers van mogelijke oplossingen voor het probleem. Ook veel online media pakten het onderwerp op. Artikelen zijn verschenen op onder andere de websites van Nu, AD, Radar, Vroege Vogels en Kunststof en Rubber. Bekijk hier de volledige lijst van uitingen in de media.
Tijdens het driejarige Mermaids Life+ project is er intensief onderzoek gedaan door CNR (de nationale onderzoeksraad van Italië) en Leitat Technological Center naar het verlies van vezels in de wasmachine. Dick Vethaak, professor toxicologie aan de VU en verbonden aan onderzoeksinstituut Deltares, opende met een introductie over de mogelijke bronnen van microvezels in het milieu en de gevaren voor mens en dier. Na deze introductie van het wereldwijde probleem, kreeg Maurizio Avella van IPCB-CNR[1] het woord om de resultaten te presenteren.

Zo kwam naar voren dat bij het wassen van bijvoorbeeld een polyester T-shirt er tot 700.000 microvezels vrijkomen. Hetzelfde shirt, gewassen met wasverzachter, laat tot 250.000 vezels vrij, wat betekent dat wasverzachter vezelverlies tegengaat. Echter, hoge temperaturen, hard water, waspoeders en hoge rotatie tijdens het centrifugeren beschadigen kleding en resulteren juist in meer microvezels. Bij een reguliere wasbeurt, met een volle wasmachine komen zo tot 20 miljoen vezels via het spoelwater in onze zeeën en oceanen terecht.

Aanvullend is er onderzoek gedaan naar hoe vezelverlies tegengegaan kan worden door kunststoffen te voorzien van een coating. Raffaella Mossotti, onderzoeker bij CNR-ISMAC[2]  in Biella, presenteerde hoe er voor het eerst succesvol geëxperimenteerd is met bio-based coatings van garnalenschildjes (chitine) en suikers uit plantencellen (pectine). Hiermee is een reductie bereikt tot wel 50% minder vezels per wasbeurt.

Ook worden er wereldwijd innovatieve pogingen ondernomen om te voorkomen dat microvezels in het water terechtkomen. Aanwezig waren Rachael Miller van The Rozalia Project die de Cora Ball heeft ontwikkeld en Alexander Nolte en Oliver Spies van de Guppy Friend washing bag. De Cora Ball is geïnspireerd op de natuurlijke werking van koraal, waarbij de minuscule deeltjes in de wasmachine uit het stromende water worden gefilterd. De Guppy Friend is een wasmachinezak waarin microvezels na iedere wasbeurt achterblijven. Volgens testbevindingen zouden tot 99% van de vezels worden tegengehouden.

cora ball

Cora Ball

Guppy Friend

 

 

 

 

 

 

 

Naast dergelijke grassroots oplossingen moet er ook gekeken worden naar de manier waarop kleding wordt ontworpen. G-Star en Patagonia zijn de eerste grote merken die het probleem van microvezels serieus nemen en zich realiseren dat ze als producenten van kunststof kleding hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

Voor alle geïnteresseerden in de Cora Ball en de Guppy Friend: de producten zijn op dit moment nog niet te koop. Het Cora Ball team is nog volop bezig met de ontwikkelingen en onderzoek en verwacht het product in de zomer op de markt te brengen. Het is al wel vooruit te bestellen via deze link. De Guppy Friend wordt als eerste via de winkels en webshop van Patagonia verkocht en zal later ook breder worden verkocht. Zodra de Cora Ball en Guppy Friend op de markt zijn, zal de Plastic Soup Foundation erover communiceren op haar website en social media kanalen.

[1] Onderdeel van CNR wat zich richt op polymeren, composieten en biomaterialen.

[2] Onderdeel van CNR wat zich richt op macromoleculaire studies.