Verpak aardappelen, appels, bananen, wortels en uien niet langer in plastic
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
Het is bijna juli en dan gaan meer dan een miljoen mensen uit 130 landen een maand lang de uitdaging aan om wegwerpplastic te vermijden en op zoek gaan naar alternatieven. Het begon in 2011 in Australië. Rebecca Prince-Ruiz vroeg zich af waarom ze zoveel plastic spullen in huis had en hoe dat anders zou kunnen. Collega’s en vrienden sloten zich aan een grassroot-initiatief was geboren.
Het concept van Plastic Free July is gericht op kleine stapjes die een groot effect kunnen hebben. Het initiatief richt zich op mensen die zelf en in hun eigen kring of op school het verschil proberen te maken en anderen enthousiasmeren het voorbeeld te volgen. De Engelstalige website voorziet in de grote behoefte aan praktische informatie om je als burger je in te zetten tegen plastic vervuiling.
Op de website van Plastic Free July kan bijvoorbeeld een action-picker gedownload worden. Er staat praktisch advies voor achttien categorieën aan plastic producten die vermeden kunnen worden zoals plastic tasjes, rietjes en verpakte groenten en fruit. Daarnaast worden bijvoorbeeld recepten aangeboden om je eigen shampoo en tandpasta te maken.
Als je klaar bent om de uitdaging aan te gaan, heeft Rebecca van Plastic Free July nog een goede tip: “In het begin kun je snel gedemotiveerd raken. Daarom zou ik niet met alles tegelijk starten. Breng in kaart wat voor plastic je allemaal hebt. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met kijken wat er allemaal in je afvalzak zit en daar een of twee dingen aan veranderen. Kleine stapjes kunnen al een groot verschil maken!”
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
Cosmeticabedrijven die verzorgingsproducten zonder microplastics verkopen, roepen in een open brief op tot snelle invoering van een totaalverbod.
Het Afvalfonds erkent de problematiek van plastic verpakkingen en bepleit een systeemverandering. Zijn het opnieuw mooie woorden zonder daden?
Wetenschappers vermoeden dat vetophoping in het lichaam wordt bevorderd door plastic.