McDonalds
, , ,

McDonalds aandeelhouders steunen uitfasering piepschuim

Bijna 31% van alle McDonalds aandeelhouders hebben aangegeven een As You Sow-motie te steunen om schadelijke piepschuim verpakkingen uit te faseren. Dit is het resultaat van een stemming tijdens de aandeelhoudersvergadering van 24 mei.

As You Sow is een non-profit organisatie die zich inzet voor een veilige, eerlijke en duurzame wereld en spoort grote bedrijven aan te verduurzamen. De organisatie heeft een wereldwijde campagne opgezet om de fastfoodketen te laten stoppen met het gebruik van schadelijke en vervuilende piepschuim verpakkingen. De Plastic Soup Foundation heeft hieraan bijgedragen door deel te nemen aan de social media campagne van Zero Waste Europe. In de Verenigde Staten heeft McDonald’s piepschuim drinkbekers al uitgefaseerd. Het bedrijf gaat echter door met het gebruik in gebieden waar veel wegwerpplastic in het milieu terechtkomt, zoals Hongkong en delen van de Filipijnen.

Volgens het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek is styreen, dat gebruikt wordt bij de productie van piepschuim, mogelijk kankerverwekkend. In het milieu valt piepschuim uiteen in kleine onverteerbare korreltjes die dieren verwarren voor voedsel. Daarnaast vormt piepschuim wellicht een grotere bedreiging voor de gezondheid van mens en milieu dan andere plastics. Uit onderzoek blijkt namelijk dat piepschuim in staat is om in korte tijd veel gifstoffen op te nemen.

27 jaar geleden stopte McDonald’s overal met het gebruik van piepschuim hamburgerdoosjes, omdat deze schadelijk zouden zijn voor het milieu. “Het is verontrustend dat McDonald’s toen niet heeft ingezet op een volledige uitfasering van piepschuim verpakkingen. De uitslag van deze stemming geeft het management het signaal dat het tijd is om het karwei af te maken”, zegt Conrad MacKerron, senior vice president van As You Sow in een persbericht.