strand
, , ,

Nederland wil meer blauw op het strand

Om het zwerfafval op de stranden tegen te gaan, wil 82% van de Nederlanders dat er een speciale strand politie komt om toezicht te houden en vervuilers te beboeten. Dat blijkt uit een onderzoek van Greenmotion, uitgevoerd door Kien onderzoek, onder 500 Nederlanders van 16 jaar en ouder.

Dit idee is het meest geliefd onder de ouderen (60+). Van deze groep zou 92% graag meer blauw zien op het strand. Dertigers zijn minder enthousiast; 31% vindt het niet nodig om meer blauw op het strand te hebben. De jongeren zijn daarentegen juist bezorgd om het milieu. Gemiddeld zijn 8 op de 10 ondervraagden onder de 30 het eens met strandpolitie.

Wanneer er wordt gekeken naar de arbeidsparticipatie, blijkt dat t 89% van de niet-werkenden graag een schoon strand zien. Vermoedelijk omdat deze groep meer vrije tijd heeft en dus vaker het strand bezoekt. De fulltimers zijn het er namelijk minder mee eens, met 74% positieve stemmen.

Uit cijfers van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting de Noordzee blijkt dat naast touwen en netten, die het meest gevonden worden, een groot deel afkomstig is van consumenten die het strand bezoeken. In de top 5 de Tour van 2015 stonden kleine stukjes plastic, sigarettenpeuken, snoep- en snackverpakkingen en plastic doppen bovenaan de lijst allemaal in de top 5. Bovendien blijkt uit cijfers van de schoonmaak van 2016 dat 80% van de plastic doppen afkomstig is van consumenten, zoals strandbezoekers en scheepsbemanning. Van de overige 20% is 16% afkomstig van industrie en van 4% is de bron onbekend.

Elk jaar maakt Stichting de Noordzee in augustus de hele Noordzeekust schoon met de hulp van honderden vrijwilligers. Vanaf de eerste cleanup in 2013 heeft de organisatie met in 6.377 vrijwilligers 57.426 kilo afval van de Nederlandse stranden verwijderd.

De inschrijving voor de editie van 2017 zijn nu geopend! Geef je hier op voor een van de 14 etappes.