microbeads
, , ,

Ontluisterende verklaring cosmetica-industrie over microbeads

De Personal Care Products Council (PCPC) is de spreekbuis van de wereldwijde cosmetica-industrie. De Council heeft een verklaring gepubliceerd naar aanleiding van Clean Seas van de UNEP. Het milieubureau van de Verenigde Naties lanceerde deze campagne eerder dit jaar om de plastic vervuiling te bestrijden. De Clean Seas campagne richt zich op overheden en bedrijven om het gebruik van plastic te minimaliseren en producten opnieuw te ontwerpen, zoals verzorgingsproducten met plastic microbeads. De campagne spoort ook consumenten aan geen verzorgingsproducten te gebruiken waarin microplastics verwerkt zijn. Deze krachtige opstelling van de Verenigde Naties is kennelijk tegen het zere been van de industrie, die in de verklaring hoog opgeeft van haar eigen commitment om het milieu te beschermen.

In de ongekend felle verklaring zegt de PCPC teleurgesteld te zijn in de Verenigde Naties omdat de bijdrage van verzorgingsproducten aan de plastic soep minimaal is ten opzichte van andere bronnen. Clean Seas zou ook de tot nu genomen vrijwillige maatregelen van de cosmetica-industrie onvoldoende honoreren. In de verklaring benadrukt de Council dat de cosmetica-industrie slechts voor een miniem deel verantwoordelijk is voor de plastic soep. Dit doet de raad op het moment dat Chinese onderzoekers schatten dat er alleen al in China jaarlijks 209,6 biljoen microplastics (306.900 kilo) in het oppervlaktewater terecht komen afkomstig van verzorgingsproducten. Daarvan wordt 80% doorgelaten door waterzuiveringsinstallaties en de resterende 20% komt rechtstreeks in het water terecht.

De PCPC verwijt de Verenigde Naties de wetenschap niet te volgen, zaken uit hun verband te trekken en roept op om te komen met “echte oplossingen” voor het bestrijden van de plastic soep.

Niemand anders dan de industrie zelf is echter verantwoordelijk voor het opzettelijk toevoegen van microplastics aan verzorgingsproducten. Daarvan is duidelijk dat die plastic deeltjes met het afvalwater meespoelen en uiteindelijk in zee terecht kunnen komen. De PCPC stelt onder verwijzing naar een Deense studie dat 99% van de microplastics er door waterzuiveringsinstallaties uit gehaald zouden worden, maar vertelt er niet bij dat in datzelfde rapport wordt opgemerkt dat het rioolslib vervolgens vaak als mest wordt uitgereden. Al die afgevangen deeltjes komen dus gewoon weer in het milieu terecht. Evenmin vermeldt de verklaring dat de industrie nog altijd tientallen verschillende microplastics gebruikt als ingrediënt in cosmetica en dat de vrijwillige uitfasering van cosmeticaproducenten slechts op een deel daarvan betrekking heeft.

Alleen met een wereldwijd verbod op alle microplastics in cosmetica kan de cosmetica-industrie zich geloofwaardig op de borst kloppen dat ze het milieu en de bestrijding van de plastic soep hoog in het vaandel heeft staan.