Aquaria
, , , ,

Grote Amerikaanse aquaria strijden samen tegen plastic soup

In de Verenigde Staten willen 19 van de grootste aquaria zich inzetten tegen vervuiling van de oceaan door plastic en hebben daarom de In Our Hands-campagne gelanceerd. De gevormde coalitie heeft aangekondigd vanaf deze zomer te stoppen met het gebruik en distributie van single-use plastic producten.

De deelnemende aquaria hebben naar buiten gebracht per direct te stoppen met het uitdelen van plastic tasjes. Daarnaast beginnen ze met de uitfasering van plastic rietjes en moeten plastic flesjes in 2020 uit alle cafetaria verdwenen zijn. Ook gaan ze samen met hun leveranciers aan de slag om de hoeveelheid plastic verpakkingen in hun souvenirwinkels drastisch te verminderen.

De bedrijven zijn  koplopers in  in natuurbehoud op het gebied van de onderwaterwereld en hebben een belangrijke educatieve rol. Daarom voelen ze zich verantwoordelijk voor het welzijn van het mariene milieu. In Our Hands wil het koopgedrag van de ruim 20 miljoen bezoekers die de aquaria jaarlijks trekken veranderen en tegelijkertijd bewustwording creëren over de plastic soup. Speciale tentoonstellingen waarbij mensen uitleg krijgen over de vervuiling van en alternatieven voor plastic moeten daarbij helpen.

Een van de initiatiefnemers van In Our Hands is het Monterey Bay Aquarium. Woordvoerder Ken Peterson meldde aan Mercury News dat de coalitie ook dierentuinen, sportteams, luchthavens en andere bedrijven wil gaan overtuigen zich aan te sluiten.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Als bedrijven die de onderwaterwereld willen laten zien en beschermen, zijn deze aquaria perfecte partijen om op deze manier het goede voorbeeld te geven en andere instanties aan te sporen om op dezelfde manier hun plastic footprint drastisch te verkleinen.”