ARTIS
, , ,

ARTIS Aquarium laat Amsterdamse plastic vervuiling zien

Het onderdeel “Amsterdamse Grachten” in het aquarium van ARTIS is vernieuwd. Op 13 juli, zijn er elementen aan de tentoonstelling toegevoegd om bezoekers te wijzen op het probleem van plastic soup. Want behalve vissen, waterplanten en fietswrakken, ligt er ook heel veel plastic in het water. Drijfvuilboten van Waternet vissen dagelijks 3.500 kilo afval uit de Amsterdamse wateren.

De “Amsterdamse Grachten” is al jaren een vast onderdeel van het ARTIS Aquarium, zodat de bezoekers kunnen bekijken hoe Amsterdam er nu precies onder water uitziet Nu is ook zichtbaar gemaakt wat er gebeurt met het afval dat op straat wordt gegooid en in de grachten belandt. Op die manier vragen ARTIS en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht samen aandacht voor deze kwestie.

De tentoonstelling is onderdeel van het samenwerkingsconvenant ‘Schoner water in en rond Amsterdam’. Op 7 september 2016 hebben 7 partijen, waaronder Waternet,Gemeente Amsterdam en Plastic Soup Foundation de samenwerking ondertekend. Tijdens dit driejarige programma binden de betrokken partijen samen de strijd aan tegen plastic afval in de Amsterdamse grachten.

Plastic breekt niet op een natuurlijke manier af, maar valt uiteen in heel kleine stukjes; microplastics. In rioolwaterzuiveringen wordt tot zo’n 70 procent van deze plastics uit het water gefilterd. Maar wat niet wordt gefilterd wordt door dieren verward met voedsel, waardoor plastic in de voedselketen terechtkomt. Dit kan mogelijk schadelijke effecten hebben voor onze gezondheid.