,

Interview: Het giga-probleem van de single-use plantentrays

 

Bloemenplantennieuws interviewde Harmen Spek, Manager Innovations & Solutions bij Plastic Soup Foundation, over de problematiek rondom single-use plantentrays. De ontwikkelingen rondom meermalige en meer duurzame plantentrays zijn al in volle gang, maar het proces lijkt opgehouden te worden door Royal FloraHolland (RFH). RFH is het grootste conglomeraat van veilingen van snijbloemen en planten ter wereld.

Twee jaar geleden is Plastic Soup Foundation een campagne gestart om de sierteelt te verduurzamen, te beginnen bij de miljoenen aantallen single-use trays die de sector jaarlijks gebruikt. Hoewel er een meermalig systeem met statiegeld beschikbaar is, lijken de belangen te groot voor verschillende partijen binnen de keten om definitief over te stappen naar een duurzaam alternatief.

Plastic Soup Foundation begrijpt niet waarom niet alles op alles wordt gezet door FloraHolland om deze ontwikkelingen juist te ondersteunen, aangezien het uiteindelijk voor de consument goedkoper is en vele malen minder belastend voor ons milieu. Daarnaast is het bizar om te realiseren dat jaarlijks miljoenen single-use trays worden geproduceerd, waarvan, na gebruik, nagenoeg niet is te achterhalen wat ermee gebeurt. De enige reden die Spek kan bedenken, is dat plastic als basismateriaal gewoonweg té goedkoop is. De producent legt daarmee de verantwoordelijkheid van de trays bij de eindgebruiker; zij moet zelf zorgdragen voor de juiste afvalverwerking.

Plastic Soup Foundation is van mening dat het onderzoek dat is uitgevoerd door Blonk Consultants in opdracht van Royal FloraHolland, openbaar moet worden gemaakt. Zo kan de discussie over de duurzaamheid van single-use trays en meermalige trays goed worden gevoerd. Hopelijk is dat ook aanleiding voor de Tweede Kamer om hier opnieuw Kamervragen over te gaan stellen.

Lees het gehele interview hier terug.