Verpak aardappelen, appels, bananen, wortels en uien niet langer in plastic
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
Dirk Groot kwam de studio van het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag binnen met een zak vol zwerfafval. Onderwerp van het programma: Hoe kunnen we de hoeveelheid plastic terugdringen? Groot, die zichzelf de Zwerfinator noemt, had voorafgaand aan de uitzending een rondje over het Media Park gelopen. Op het eerste gezicht ziet het terrein in Hilversum er schoon uit, maar wie zoekt vindt veel troep, vooral op de onverharde delen.
Directe aanleiding voor het programma was zijn recent gepubliceerde onderzoek naar drankverpakkingen. In totaal vond hij er 12.314, een gemiddelde van 36,5 per kilometer. Op een traject dat hij wekelijks schoon hield vond hij 29,2 drankverpakkingen. Zijn conclusie is dat een schone omgeving niet helpt te voorkomen dat er meer zwerfafval ontstaat. Nog belangrijker is een andere conclusie uit zijn Onderzoek Drankverpakkingen Zwerfafval: de methode die de Rijksoverheid gebruikt om zwerfafval te meten deugt niet.
De regering nam begin dit jaar een petitiemotie over om het aantal plastic flesjes in het zwerfafval binnen drie jaar met ten minste 90% te verminderen. De motie kreeg brede steun van de Tweede Kamer. De petitie van Plastic Soup Surfer Merijn Tinga was door ruim 57.000 mensen ondertekend.
Om te kunnen vaststellen of maatregelen effect hebben, is een goede meetmethode nodig. Op het huidige monitoringsprotocol is echter fundamentele kritiek geuit. Het onderzoek van Dirk Groot is een bijzonder staaltje citizen science. Hij beargumenteert waarom zijn meetmethode veel betrouwbaarder is dan die van de Rijksoverheid en nodigt de overheid uit zijn methode over te nemen
Deelnemers aan het radioprogramma — waaronder de Plastic Soup Foundation — waren het onderling eens dat uitbreiding van statiegeld de beste maatregel is om tot significante reductie van drankverpakkingen in het zwerfafval te komen. Ook betere inzamelmethodes en recycling helpen in de strijd tegen de plastic vervuiling, maar voorkomen die niet. Daarvoor zijn veel ingrijpender maatregelen nodig.
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
Cosmeticabedrijven die verzorgingsproducten zonder microplastics verkopen, roepen in een open brief op tot snelle invoering van een totaalverbod.
Het Afvalfonds erkent de problematiek van plastic verpakkingen en bepleit een systeemverandering. Zijn het opnieuw mooie woorden zonder daden?
Wetenschappers vermoeden dat vetophoping in het lichaam wordt bevorderd door plastic.