Photo credit - Cassar Photography

Leven zonder Plastic: Kleine stapjes maken een groot verschil!

Photo credit - Cassar Photography

Als je de feiten hoort over de tonnen plastic, die onze oceanen vervuilen en grote gevolgen hebben voor het milieu, dieren en onze eigen gezondheid, kan je denken: “Wat kan één persoon nu voor verschil maken in dit wereldwijde probleem?”

Een vrouw die het verschil maakt en inspirerend is voor velen is de Australische Rebecca Prince-Ruiz. De dag dat ik haar ontmoet is ze op bezoek bij de Plastic Soup Foundation. Dit bezoek is onderdeel van haar Winston Churchill Fellowship, een award die ze gewonnen heeft en waarvoor ze de wereld over reist. Ze gaat langs bij verschillende initiatieven, die actie ondernemen tegen het plastic probleem. Een grote reis, die klein begon in 2011.

Van recycle station naar jaarlijks evenement

In 2011 bezoekt Rebecca een recycling station, waar ze ontdekt dat het recyclen van plastic een erg complex proces is en dat het meeste plastic (als het al gerecycled wordt), slechts eenmalig wordt hergebruikt. Zodra ze thuis komt besluit ze na te denken over haar eigen spullen: “Waarom heb ik dit aangeschaft? En hoe zou ik dat anders kunnen doen?”

Ze besluit dat het tijd is om haar leven te veranderen en de hele maand juli geen single use plastic te gebruiken. Aangestoken door haar verhaal besluiten meer dan 40 van haar collega’s en vrijwilligers mee te doen en is de eerste versie van “Plastic Free July” een feit. Sinds die dag groeit de deelname aan het inmiddels jaarlijkse evenement exponentieel! In 2015 doen er 36.000 mensen mee uit 85 verschillende landen en dit jaar worden er nog meer verwacht.

 Vooruit denken

Na een maand zonder plastic, zet ze de ingeslagen weg door. “In het begin vond ik het zo lastig! Er is zoveel plastic in je leven. Stap voor stap veranderde ik verschillende dingen. Ik heb geleerd dat je vooral goed vooruit moet denken!” Ze pakt haar tas en haalt er van alles uit; tasjes voor fruit, brood en muesli, een waterfles en een stoffen doek bekleed met bijenwas. “Dat kan je in plaats van plastic folie gebruiken!”

“Vroeger ging ik naar de supermarkt, maar nu ga ik bijna alleen nog naar de markt. Vis en vlees laat ik in een bakje doen en melk krijg ik in glazen flessen. Ik ben er nu aan gewend, maar met de kinderen kan het nog wel eens een uitdaging zijn!” Zegt ze lachend. “Mijn dochter houdt bijvoorbeeld alleen van yoghurt uit de supermarkt. Soms moet je iets door de vingers zien!”

Klein beginnen is het halve werk

Voor degenen, die dit jaar starten met “Plastic Free July”, heeft ze een goede tip: “In het begin kan je snel gedemotiveerd raken. Daarom zou ik niet met alles tegelijk starten. Breng in kaart wat voor plastic je allemaal hebt. Je kan bijvoorbeeld beginnen met kijken wat er allemaal in je afvalzak zit en daar een of twee dingen aan veranderen. Kleine stapjes kunnen al een groot verschil maken!”


Deze blog verscheen eerder op Even uitwaaien, van Marielle Nelissen. Meer blogs van Marielle lezen? Kijk op evenuitwaaien.wordpress.com.