nanoplastics

Nanoplastics in scrubs met plastic microbeads

Veel mensen gebruiken regelmatig een scrub onder de douche. Voor het maken van scrubs worden met behulp van grote mixers alle ingrediënten gemengd. Daarna worden de flacons afgevuld. Canadese onderzoekers van de McGill University in Montreal veronderstelden dat tijdens het mengproces nanoplastics kunnen ontstaan afkomstig van de plastic microbeads die als ingrediënt gebruikt worden. Ze kochten drie flacons om dit te onderzoeken.

De drie flacons met plastic microbeads bevatten inderdaad nanoplastics die van slijtage afkomstig moeten zijn. De wetenschappers stelden vast dat het ten minste gaat om 300 miljard nanoplastics per gram, dat de nanoplastics tussen de 24 en 52 nanometer groot zijn en dat ze 0,03% van het gewicht van al het plastic in de scrubs vertegenwoordigen. Vastgesteld kon ook worden dat de nanoplastics van polyethyleen zijn, net als de veel grotere microbeads.

Het is voor het eerst dat de aanwezigheid van nanoplastics in scrubs met plastic microbeads wordt aangetoond. De onderzoekers merken op dat scrubs direct op de huid worden gebruikt en dat gebruikers dus rechtstreeks met nanoplastics in contact komen. De nanoplastics zouden door de huid heen kunnen en lichaamscellen kunnen beschadigen. Er bestaat geen enkele regelgeving om dit te voorkomen. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Science & Technology.

Illustratie uit het artikel.