bags

Tassen van bioplastic schadelijk voor leven zeebodem

Op de waterbodem leven tal van organismen, zowel dieren als planten. Een gezonken plastic tas sluit een klein stukje van de bodem af. Het was al bekend dat micro-organismen onder een gezonken tas sterven omdat zuurstof niet langer doordringt en omdat licht en voedsel worden geblokkeerd. Italiaanse wetenschappers van de universiteit van Pisa hebben nu onderzocht wat het effect is van biologisch afbreekbare tassen op de zeebodem in de Middellandse Zee. Tassen gemaakt van natuurlijke grondstoffen worden namelijk steeds vaker gebruikt om de van olie gemaakte plastic tas te vervangen. De tassen van afbreekbaar plastic blijken echter nauwelijks af te breken; na zes maanden wegen ze nog 85% van het oorspronkelijke gewicht. Gezonken komen ze terecht op uitgestrekte velden met zeegras, een belangrijk ecosysteem. Door onder andere zuurstofgebrek bleek de relatie tussen het zeegras en diersoorten te veranderen en dat kan ingrijpende gevolgen hebben voor het ecosysteem. De onderzoekers vrezen zelfs dat we te maken kunnen hebben met een serieuze bedreiging van de ecologisch belangrijke zeegrasvelden.

Foto: seacyprus.org