Van statiegeld op blik naar blik op statiegeld
Goed nieuws. Na jarenlange strijd zullen blikjes in het zwerfvuil verdwijnen dankzij statiegeld. De volgende stap is statiegeld op veel meer verpakkingen.
Supermarktketen ALDI stopt in Nederland met het verstrekken van single use plastic tassen. ALDI is daarmee de eerste grote Nederlandse supermarkt die alleen nog maar herbruikbare tassen in hun winkel gaat aanbieden.
Sinds 1 januari 2016 is het in Nederland verboden om plastic tassen gratis te verstrekken. Het aantal plastic tassen is daardoor met 71% verminderd. ALDI vindt dat het tijd is om een stap verder te gaan. Vanaf volgend jaar zijn er bij hun filialen alleen nog grote herbruikbare shoppers te verkrijgen.
“Met deze stap dragen wij bij aan de bescherming van het milieu. Dit besluit geldt niet alleen voor milieubelastende eenmalige plastic tasjes, maar ook voor de papieren boodschappentasjes. De eenmalige papieren tasjes zijn vanwege het hoge energie- en waterverbruik in de productie en de geringe levensduur namelijk geen duurzaam alternatief”, zegt Nadie Winde, corporate responsibility manager bij ALDI Nederland in een persbericht.
De herbruikbare tassen – die in 2018 geïntroduceerd worden – bestaan voor 80% uit gerecycled materiaal en zijn groter en steviger dan ‘normale’ plastic boodschappentasjes. Om haar klanten de komende tijd te stimuleren zelf een tas mee te nemen, verhoogt ALDI de prijs van de plastic tasjes. De supermarktketen meldt dat de meeropbrengst hiervan geschonken zal worden aan duurzaamheidsprojecten.
Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “We juichen dit initiatief van ALDI om uitsluitend herbruikbare tassen te gaan verstrekken van harte toe. Hiermee wordt een veel in het milieu voorkomend plastic product direct, dus bij de bron, aangepakt.”
Goed nieuws. Na jarenlange strijd zullen blikjes in het zwerfvuil verdwijnen dankzij statiegeld. De volgende stap is statiegeld op veel meer verpakkingen.
Een nieuwe studie schat dat er 171.000 miljard microplastics drijven aan de oppervlakte van de oceaan. Actie is dringend noodzakelijk.
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.