Revolutionair: Frankrijks ‘très simple’ alternatief voor verpakkingsplastic
In Frankrijk is de refill-revolutie begonnen. Dankzij een nieuwe wet kun je daar straks in de supermarkt plasticvrij boodschappen doen. En dat is fantastisch nieuws!
De Britse regering heeft recentelijk, na het houden van een consultatieronde, een verbod afgekondigd op microbeads in verzorgingsproducten per 1 januari 2018. De Britse branche organisatie Cosmetic, Toiletry & Perfumery Association (CTPA) heeft op deze aankondiging gereageerd. Directeur dr. Chris Flower stelt dat elk verbod gebaseerd moet zijn op wetenschappelijk bewijs. Van microbeads is aangetoond dat ze schadelijk zijn voor het mariene milieu en om die reden is de CTPA verheugd dat het verbod beperkt wordt tot scrubdeeltjes. Andere ingrediënten in verzorgingsproducten dragen volgens de CTPA niet bij aan de vervuiling in de zee.
Ook nadat de producten met plastic microbeads uit de markt zijn gehaald, zullen consumenten daarom nog altijd het ingrediënt ‘polyethyleen’ en talloze andere plastics op labels kunnen aantreffen. De CTPA erkent de verwarring voor consumenten, maar stelt dat polyethyleen niet per definitie betekent dat het betreffende product microbeads bevat. Er is een verschil tussen de harde plastic deeltjes en andere vormen van plastics in cosmetische producten. Die hebben heel andere eigenschappen en “vormen geen gevaar voor het milieu”. Het gaat bijvoorbeeld om vloeibare stoffen (liquids), die worden gebruikt om producten egaal uit te kunnen smeren op de huid in zogeheten leave-on cosmetica, zoals make-up en zonnebrandcrème. Ze zijn volgens de CTPA niet relevant voor de huidige discussie over milieueffecten door plastic microbeads. In een nadere uitleg over de problematiek staat op de CTPA-site te lezen: “There is no evidence linking ingredients in leave-on cosmetic products to plastic litter in the marine environment”.
Dat laatste trekt de Beat the Microbead-coalitie sterk in twijfel. Kan de cosmetica-industrie, die wetenschappelijke onderbouwing terecht zo belangrijk vindt, aantonen dat alle plastics die niet onder het aangekondigde wettelijk verbod vallen, inderdaad onschadelijk zijn voor het milieu en niet bijdragen aan de plasticvervuiling in onze wateren? Tot op heden ontbreekt immers elk bewijs daarvoor en moet de consument de cosmetica-industrie maar op haar blauwe ogen geloven. Of niet.
De internationale coalitie Beat the Microbead pleit voor verzorgingsproducten die 100% plasticvrij zijn. De consument moet hierover volledige duidelijkheid hebben en niet in verwarring worden gebracht door ingrediëntenlijsten op labels. Worden er toch microplastics gebruikt, in welke vorm dan ook, dan moet het eerst absoluut zeker zijn dat ze echt onschadelijk zijn voor het milieu.
Lees meer over dit onderwerp in ons dossier Microbeads & microplastics.
In Frankrijk is de refill-revolutie begonnen. Dankzij een nieuwe wet kun je daar straks in de supermarkt plasticvrij boodschappen doen. En dat is fantastisch nieuws!
Misschien hebben jullie inmiddels Seaspiracy gezien, een nieuwe en schokkende documentaire over de commerciële visvangst, maar ook over plasticvervuiling. We kunnen ons voorstellen dat dit veel vragen oproept, misschien ook over ons.
Op microplastics kunnen biologische ziekteverwekkers (pathogenen) en antibioticaresistente bacteriën groeien. Dat dit een potentieel gevaar is voor de gezondheid van mens en dier, is al langer bekend. Maar nu blijkt dat een veel toegepaste waterzuiveringstechniek bijdraagt aan de verspreiding van potentiële ziekteverwekkers via microplastics.
Akkerbouwers mogen vanaf 1 april geen compost meer gebruiken met het label Keurcompost. Er zit namelijk te veel plastic in. Dit verbod is onlangs uitgevaardigd door VVAK, ofwel Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw.