schone rivieren
, , , ,

Gezocht: Vrijwilligers voor uniek onderzoek zwerfafval langs rivieren

Wil jij hét verschil gaan maken in de aanpak van Plastic Soup? Of wil jij een bijdrage leveren aan het verminderen van zwerfafval langs de rivier? Geef je nu op als vrijwillige onderzoeker voor het eerste grootschalige rivierafvalonderzoek in Nederland. Dit betekent dat je twee keer per jaar het afval op jouw riviertraject (in Gelderland, Noord-Brabant of Limburg) telt en indeelt in categorieën. Met deze belangrijke informatie kan het afvalprobleem bij de bron aangepakt worden.
In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval, beter bekend als de Plastic Soup. De aanvoer van plastic afval vanuit rivieren naar zee is tot nu toe een onderbelicht probleem. Het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN), Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee brengen hierin verandering met het initiatief ‘Schone Rivieren’. Het ultieme doel? Er drijft geen plastic afval meer via de rivieren naar zee.
Om dit doel te bereiken is informatie nodig en daar kan jij bij helpen. Voor het eerst in Nederland zetten we een ‘citizen science’ onderzoek op. Met inwoners langs de gehele Maas en Waal onderzoeken we in een grootschalig, 5-jarig onderzoek het rivierafval in de uiterwaarden. We gebruiken hiervoor de internationaal erkende OSPAR methode zodat de kwaliteit van de onderzoeksdata is gegarandeerd.
 
Wat zoeken we?
We zoeken enthousiaste onderzoekers die als vrijwilliger een bijdrage willen leveren aan kennis over het zwerfafval langs de Nederlandse rivieren. Ervaring met onderzoek is geen vereiste, maar het is wel belangrijk dat je nauwkeurig werkt. De afvalonderzoeker krijgt één of meerdere afgebakende tracés aan de Maas of Waal toebedeeld. Hier ga je volgens een gestandaardiseerd protocol het afval tellen en indelen in categorieën. Dit jaar vinden de eerste metingen plaats tussen 23 september en 6 oktober in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Op zaterdag 23 september is er een training bij Bezoekerscentrum De Grote Rivieren in Heerewaarden, waar je kennis en vaardigheden krijgt aangereikt om de metingen correct te kunnen uitvoeren. Vrijwilligers moeten rekening houden met een tijdsbesteding van 10 tot 15 uur per jaar.
Aanmelden of meer informatie?