Kenia Kenya

Kenia voert totaalverbod op plastic tasjes in

In navolging van andere Afrikaanse landen als Marokko, Rwanda en Oeganda neemt ook Kenia maatregelen tegen plastic tassen. Het is niet langer toegestaan om de tassen te produceren, verkopen of er een bij je te dragen. Met deze maatregel wil de Keniaanse regering het milieu beschermen.

Winkeliers en marktkooplui mogen geen plastic tassen meer meegeven, ook niet tegen betaling. Bovendien moeten toeristen die met plastic tasjes het land binnenkomen deze bij aankomst inleveren. Wie toch betrapt wordt met een tas, kan een boete krijgen tot €32,000 of een gevangenisstraf tot 4 jaar. Het is de bedoeling dat iedereen in Kenia vanaf nu papieren zakken gebruikt of een eigen, herbruikbare tas meeneemt.

Tot op heden gebruikten de bijna 48,5 miljoen inwoners van Kenia geschat 300 miljoen tasjes per jaar. Door het verbod hoopt de regering dat deze hoeveelheid drastisch gereduceerd wordt, wat goed zou zijn voor het milieu. Volgens de UNEP, het Milieubureau van de Verenigde Naties, graast het vee tussen de bergen afval en daardoor worden er tot wel 20 plastic tasjes gevonden in de magen van koeien. Dit is zowel ongezond voor de dieren als voor de mensen die door plastic vervuild vlees consumeren.

Een half jaar geleden werd het verbod al aangekondigd. Winkeliers, handelaren en consumenten hadden tot zondag 27 augustus 2017 de tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe regeling. Producenten van plastic tassen hebben nog tot het laatste moment geprobeerd het verbod tegen te houden. Volgens hen kan dit verbod 80.000 banen kosten. Hun protest mocht echter niet baten. Het Keniaanse hooggerechtshof oordeelde dat het milieu belangrijker is dan hun commerciële belang.