biologische
,

Minder plastic door brandmerk op biologische producten

De Nederlandse biologische groothandel Eosta levert groente en fruit met een speciaal brandmerk. Hierdoor hoeft een groot deel van de producten niet meer in plastic verpakt te worden, wat een hoop plastic afval scheelt.

Biologische producten worden in plastic verpakt zodat ze te onderscheiden zijn van hun niet-biologische varianten. Dit onderscheid is een wettelijke verplichting om een product als biologisch te kunnen verkopen en om verwarring te voorkomen bij het afrekenen. Dankzij de ‘natural branding’ techniek die Eosta gebruikt is dat niet langer nodig.

Bij natural branding wordt pigment uit de bovenste laag van de schil verwijderd met een laser. Het proces heeft geen invloed op smaak, geur of houdbaarheid. De producten en de schil ervan zijn gewoon eetbaar. De techniek kan worden toegepast op bijna alle soorten fruit en groente. Citrusvruchten en granaatappels zijn echter niet geschikt, omdat de schil van deze vruchten zich herstelt.

Eosta is een van de eerste bedrijven in Europa dat deze techniek gebruikt. Biologische mango’s en courgettes bij de Albert Heijn en avocado’s en gember van de Hoogvliet worden nu voorzien van een brandmerk. Hoogvliet heeft uitgerekend hoeveel plastic verpakkingen dat scheelt. Het bedrijf liet NOS weten dat het brandmerken 85.000 avocado’s en 20.000 stukken gember ruim 100.000 verpakkingen bespaart.