,

Antwerpen gaat de strijd aan met zwerfvuil

De stad Antwerpen gaf vandaag het startschot voor het project ‘Propere buurt, schoon verdiend’. Zeven verenigingen of organisaties uit Borgerhout en Antwerpen-Noord zetten zich in om een buurt schoon te houden en tekenden daarom het charter van de stad. Daarmee gaan ze de uitdaging aan om de straten en pleinen in hun buurt schoon te houden. Als extra motivatie krijgen ze een financiële vergoeding per opgeraapte drankverpakking. De lancering van ‘Propere buurt, schoon verdiend’ gebeurde tijdens het congres ‘Plastic op drift, Antwerpen op dreef’ rond de problematiek van zwerfvuil (en meer bepaald plastic) dat in de waterlopen terechtkomt. Geïnteresseerden kunnen daarover dit weekend meer te weten komen met gratis filmvoorstellingen en een expo tijdens Water-rAnt.

De verenigingen die meedoen kunnen hiermee hun clubkas spekken, want voor elk binnengebracht flesje of blikje krijgen ze 10 cent, met een maximum van 20.000 stuks per jaar. Ook kunnen de zes beste verenigingen die de meeste drankverpakkingen hebben verzameld een bonus verdienen tot 1500 euro.

De lokale supermarkt Delhaize De Schans werkt mee door zijn statiegeldmachine om te bouwen zodat daar ook blik en PET in terecht kan.

Plastic op drift, Antwerpen op dreef

Plastic Soupermarkt Limburg

Plastic Soupermarkt

In Antwerpen wordt jaarlijks ruim 5400 ton zwerfvuil verzameld. Dit kost de stad 25 miljoen per jaar. Een groot deel van het zwerfvuil verdwijnt echter rechtstreeks in de Schelde via rioleringen, wind en waterlopen. Daarmee komt het terecht op onze oevers én uiteindelijk op ons bord. Maar liefst 60-80% van alle afval in zee bestaat uit plastic. Wereldwijd goed voor naar schatting zo’n 10 miljoen ton, waarvan het merendeel microplastics. De stad Antwerpen stelt alles in het werk om deze problematiek aan te pakken. Dit weekend kan het publiek meer leren over deze problematiek. De stad zet samen met Water-rAnt, de zwerfvuilproblematiek in de kijker met gratis filmvoorstellingen en een expo:

Plastic Soup Foundation & Dirty Beach: ‘A Plastic Soupermarket’

De Plastic Soupermarket on Tour in Europa is een uniek, modern spektakel: een bekende, maar surrealistische supermarkt die enkel gevuld is met plastic voorwerpen die zijn teruggewonnen uit Europese waterwegen. Deze Soupermarket zal bezoekers verbijsteren met een schaalbare en moderne kunstinstallatie onderlegd door wetenschap, maar geworteld in de populaire cultuur.

  • van vrijdag 22 tot zondag 24 september
  • doorlopend van 10 tot 18 uur
  • in het vroegere Havenhuis

 

Filmvoorstellingen ‘A Plastic Ocean’ vertoningen van vrijdag 22 tot zondag 24 september.

Deze documentaire werpt een licht op de wegwerpmaatschappij en de gevolgen ervan op het maritieme leven. In A Plastic Ocean gaat een internationaal team van avonturiers en wetenschappelijk onderzoekers een kijkje nemen onder het oppervlak van de oceaan. Wat ze daar vaststellen is naast een prachtige natuur een ontstellende waarheid: een plastic vervuiling met zware gevolgen voor het mariene leven en uiteindelijk voor de menselijke gezondheid.

  • om 13 en 15 uur
  • in het vroegere Havenhuis

Klik hier voor alle info over dit evenement.