Interview: Onderzoeksjournalist Tyree over microplastics in drinkwater

Onderzoeksjournalist Chris Tyree van Orb Media raakte in gesprek met dr. Mark Anthony Browne, de Engelse wetenschapper die in 2011 als eerste aantoonde dat het wassen van synthetische kleding grote hoeveelheden plastic microvezels veroorzaken die in het milieu terecht komen. Ze stelden vast dat microplastics overal gevonden worden, maar dat er geen of nauwelijks onderzoek was gedaan naar de vraag of ze ook in drinkwater worden aangetroffen.

Dat was de directe aanleiding voor een onderzoek waarbij monsters van een halve liter uit verschillende continenten door een Amerikaanse universiteit werden geanalyseerd. In meer dan 80% van de monsters, 159 in totaal, werden microvezels aangetroffen. Een schokkend resultaat.

Een van de belangrijkste oorzaken is synthetische kleding. Zijn er al reacties van kledingmerken op het onderzoek? Tyree: “De microvezels zijn waarschijnlijk afkomstig van kleding, maar dát hebben we niet onderzocht. Kledingmerken hebben nog niet op ons onderzoek gereageerd. Ze zijn alle bekend met het probleem, maar stellen zich uiterst passief en defensief op.”

Wat zouden overheden moeten doen naar aanleiding van het onderzoek? Tyree: “We hopen dat landen en organisaties dit heel serieus gaan onderzoeken. We creëren met zijn allen elke dag zoveel plastic afval, en zadelen daar komende generaties mee op, dat hoe langer we wachten met maatregelen en oplossingen, hoe schadelijker de mogelijke gevolgen zullen zijn.”

Wat vindt u zelf van de resultaten? Tyree: “Het zijn schokkende resultaten. We hebben de wereld rondgereisd voor dit onderwerp. Ik heb gezien hoeveel plastic  iedereen overal dagelijks gebruikt. Microplastics zitten in het water, in de lucht en in de aarde. Een uitkomst als deze was eerlijk gezegd te verwachten.”