Plastic Soup terrine 2017 door Corrie van Huisstede | Haak-In

Plastic Soup Terrine: nominaties 2017

Plastic Soup terrine 2017 door Corrie van Huisstede | Haak-In

Plastic Soup terrine 2017 door Corrie van Huisstede | Haak-In

Amsterdam, 28 september 2017 – Elk jaar reikt de Plastic Soup Foundation in september de Plastic Soup Terrine uit. De bokaal gaat naar een persoon uit het bedrijfsleven of organisatie die op bijzondere wijze bijdraagt aan de strijd tegen de plastic soup. Vorig jaar werd de Plastic Soup Terrine uitgereikt aan Marc van Boven, algemeen directeur van Weleda Benelux.

Voor 2017 heeft de Plastic Soup Foundation de volgende inspirerende personen genomineerd:

  1. Tonnis Hooghoudt, CEO van Ioniqa Technologies.  
    Ioniqa is een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven en heeft een technologie ontwikkeld waarmee verpakkingen van PET en polyester kleding eindeloos en zonder kwaliteitsverlies gerecycled kunnen worden. Alle vormen gekleurd en ongekleurd PET kunnen hiermee worden teruggebracht tot plastic grondstof zonder onzuiverheden. Dit betekent dat ook PET van de straat en uit  landfills weer in de oorspronkelijke virgin kwaliteit terug te brengen  is: 50% van de huidige PET stroom gaat nu nog verloren in het milieu. Gezien de huidige problemen met de veel te beperkte recycling van plastic in Nederland, die uitvoerig in een recent  rapport van het Centraal Plan Bureau is beschreven, kan  deze nieuwe technologie uitkomst bieden om tot échte closed-loop modellen te komen. Zelfs het herwinnen van andere type plastics moet in de toekomst mogelijk zijn.
  2.  Anne Marieke Eveleens, Francis Zoet en Saskia Studer hebben het bijzondere concept van de Great Bubble Barrier bedacht en ontwikkeld. Door lucht door een buis met gaatjes te pompen die op de bodem van een rivier ligt, wordt een bellenscherm gecreëerd dat afval, dankzij de stroming, richting de rivieroevers blaast. Zo kan het afval verzameld- en uit het milieu verwijderd worden zonder ernstige belemmeringen voor de scheepvaart of nadelige effecten voor flora en fauna. Een fantastisch concept voor het afvangen van plastic uit stromend water. De Great Bubble Barrier verkeerd nog in de pilotfase en zal dit najaar worden getest op de IJssel.
  3. Volkert Engelsman, oprichter en directeur van Nature & More / Eosta. Deze Nederlandse biologische groothandel levert als eerste in Europa groente en fruit met een speciaal brandmerk. Dankzij deze vorm van natural branding hoeft een groot deel van de producten niet meer in plastic verpakt te worden, wat een hoop plastic afval scheelt. Verpakkingsvrije verkoop is een marktmodel dat de Plastic Soup Foundation sterk  aanprijst.

Gefeliciteerd! Binnenkort wordt bekend gemaakt wie de Plastic Soup Terrine 2017 zal winnen.

 

Voor winnaars van voorgaande jaren, klik hier.