Baanbrekend onderzoek toont aan Plastic dringt ons brein binnen via de neus
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Delft 31 augustus 2017 – Uitbreiding van statiegeld zal ervoor zorgen dat tussen de zeventig en de negentig procent minder flesjes en blikjes in het zwerfvuil terechtkomen. Er zullen 0,5 tot 6 miljoen minder plastic flesjes in zee eindigen. De besparing van de kosten op het opruimen van zwerfafval kan jaarlijks oplopen tot 80 miljoen euro. Dit zijn enkele conclusies van het CE rapport ‘Kosten en effecten van statiegeld op kleine flesjes en blikjes’. Het rapport is opgesteld in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, nadat de staatsecretaris Dijksma in oktober 2016 de Tweede Kamer een onderzoek had toegezegd naar de kosten en effectiviteit van een statiegeldsysteem op kleine flesjes en blikjes.
Het rapport beschrijft een aantal varianten, zoals de hoogte van het statiegeld (10 of 25 cent), het aantal inleverpunten van statiegeldverpakkingen, en het soort materiaal (naast plastic en aluminium ook eenmalig glas). De variant met een statiegeldbedrag van 10 eurocent, alleen innemen bij supermarkten en exclusief eenmalig glas is het goedkoopst.
Het rapport laat zien dat uitbreiding van statiegeld leidt tot significant minder zwerfvuil, kosten bespaart en past binnen de filosofie van de circulaire economie. Desondanks nemen supermarkten en frisdrankfabrikanten afstand van het rapport. Zij stellen dat de onzekerheidsmarges te groot zijn om te kunnen dienen als basis voor beleidsbeslissingen. De meningen van belanghebbende organisaties zijn in een bijlage opgenomen.
Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Opnieuw laat onderzoek zien dat statiegeld het enige systeem is dat werkelijk leidt tot de beleidsdoelstelling om in drie jaar tijd de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval met 90% te verminderen. De reacties van de tegenstanders van uitbreiding van statiegeld zijn verkrampt en conservatief. Ze hebben de mond vol van duurzaamheid, maar laten na er naar te handelen. We verwachten dat nadere onderzoeken weinig nieuwe inzichten opleveren en dat op basis van dit rapport de beleidsbeslissing genomen kan worden om statiegeld uit te breiden.”
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.