Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Amsterdam, 31 oktober 2017 – Sterker asfalt en minder afval. Zo wordt een nieuw idee aan de man gebracht om afvalplastic te verwerken in asfalt. Het afvalplastic vervangt een deel van de bitumen, een olieproduct, en fungeert als bindmiddel. Van afvalplastic worden korrels gemaakt. Die worden met het asfalt versmolten. Voor het nieuwe procedé hoeven geen machines te worden aangepast.
Het afvalplastic vertegenwoordigt een klein percentage van het asfaltmengsel. De wegen van dit nieuwe type asfalt zouden 10% langer meegaan en 60% sterker zijn. Ze zijn goedkoper in de aanleg en vergen minder onderhoud. Bij gewoon asfalt vallen door wisselende weersomstandigheden gaten in het wegdek, de zogeheten potholes. Maar een plastic road heeft geen last van potholes. Al deze gunstige claims komen van het bedrijf MacRebur, dat een patent heeft op het procedé. Plastic wegen worden nu op enkele plaatsen in het Verenigd Koninkrijk getest.
De tijd zal het leren of dit een zinvol gebruik is van afvalplastic. Misschien blijken deze wegen straks een nieuwe bron van microplastics omdat het wegdek slijt door de auto’s die er overheen rijden. Het doet toch sterk denken aan de manier waarop de recycling van autobanden, die als korrels in kunstgras eindigen, steevast als milieuvriendelijke oplossing wordt gepresenteerd. Wij blijven het volgen.
Lees hier een Engels artikel over deze plastic wegen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.
Als stagiaire Facility Management bij de Plastic Soup Foundation krijg je de
kans om betrokken te zijn bij een spannend project: de verhuizing van ons team (6 man
sterk) inclusief onze faciliteiten naar een nieuwe locatie. Je zult een cruciale rol spelen in het
plannen, coördineren en uitvoeren van alle aspecten van deze verhuizing en waarborgt de
soepele overgang naar de nieuwe locatie. En je regelt het openingsfeest.