Kinderboek PIWI and the Plastic Soup

Het succesvolle Duitse kinderboek PIWI und die Plastiksuppe (PIWI en de plastic soep) is nu vertaald in het Engels. Piwi and the plastic soup gaat over een robotje dat een privé-zwembad schoonhoudt. De schoonmaakrobot heet Pool-Intelligente-Water-Inspecteur, of PIWI. PIWI is trots hoe schoon hij het zwembad houdt, maar de huiskat vertelt hem over de vervuilde beek die langs het terrein stroomt. PIWI gaat kijken en gelooft zijn ogen niet, zo vies is die beek. Hij volgt de beek naar zee. Overal waar PIWI komt, is plasticvervuiling en overal beleeft hij avonturen. De robot krijgt op zijn reis te maken met alle facetten van de plastic soep.

Moeilijke begrippen, zoals microplastics, worden voor kinderen uitgelegd in een aparte kolom: Piwipedia. Behalve het boek is er een uitleenbare took-kit beschikbaar voor scholen om over het onderwerp les te geven. Er is een aparte site waar het boek aangevraagd kan worden.

De Duitse overheid financiert het boek dat bedacht en gemaakt is door de Duitse milieuorganisatie Project Blue Sea. Het boek is gratis te bestellen en wordt zonder kosten toegestuurd. Zolang de voorraad strekt.

Het vlot geschreven boek legt op een aantrekkelijke wijze de plastic soep uit aan kinderen. Zo’n boek verdient navolging in het Nederlands en in nog meer talen.