Italië verbiedt plastic wattenstaafjes

Amsterdam, 21 december 2017 – Wattenstaafjes van plastic worden op stranden en waterkanten vaak aangetroffen. Producenten van de staafjes gaan niet vrijwillig over tot alternatieve stokjes van papier of karton, die wel afbreken in het milieu. De productiekosten van plastic stokjes zijn veel lager, anders hadden die producenten allang voor een milieuvriendelijk alternatief gekozen.

Italië is het eerste land ter wereld dat een verbod heeft uitgevaardigd tegen de productie van wattenstaafjes die niet biologisch afbreekbaar zijn. Volgens een recente telling op 46 Italiaanse stranden zou 91% van het gevonden afval uit wattenstaafjes bestaan.

De nieuwe norm voorziet dat in 2019 de staafjes van composteerbaar materiaal gemaakt moeten zijn. Feitelijk wordt zo de verkoop van plastic wattenstaafjes verboden. Op de verpakking komt ook de instructie dat staafjes niet door het toilet mogen worden gespoeld. Verder komt er een informatiecampagne, aldus een Italiaans bericht.

Het nieuwe Italiaanse verbod laat zien dat overheden via regelgeving een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de vermindering van plastic afval.