PSF wenst u een plasticvrij nieuwjaar

Amsterdam, 31 december 2017 – Het wordt weer een knallend uiteinde. Veel mensen beseffen niet dat in allerlei vuurwerk plastic verwerkt is en wie die rotjes en pijlen afsteekt, draagt bij aan plastic zwerfvuil en plastic soep. Het uitvaardigen van verbod op vuurwerk of het stellen van de eis dat vuurwerk geen plastic mag bevatten, behoort tot de eenvoudig te nemen maatregelen met een direct positief effect. Tot nu toe blijft deze maatregel uit, ondanks goede voornemens van overheden om de plastic soup te bestrijden.

Kleurrijk plastic spoelt aan op stranden en kunstenaars in de hele wereld verzamelen dit materiaal om er iets moois van te maken. Achter hun creaties gaat bijna altijd een serieuze boodschap schuil. De Duitse kunstenares Angelika Heckhausen maakte siervuurwerk van delen van wasknijpers die ze vond. Net als naar het siervuurwerk met oud en nieuw, kijk je ernaar in verwondering. Maar in dit geval duurt het niet lang voor de achterliggende boodschap doordringt.

Hét voornemen voor 2018? Een plasticvrij nieuwjaar.