Stenen van plastic op een onbewoond eiland
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
Amsterdam, 31 januari 2018 – De Britse supermarktketens zijn elk jaar gezamenlijk verantwoordelijk voor 800.000 ton plastic afval. Nadat de Guardian dit berichtte, schreven tweehonderd parlementsleden een gezamenlijke brief naar alle grote ketens met de oproep om plastic verpakkingen te elimineren. Supermarktketen Iceland uit Wales is de eerste die hieraan gehoor geeft: de onderneming heeft aangekondigd binnen vijf jaar geen plastic verpakkingen meer te gebruiken voor haar huismerkproducten. Het plastic wordt vervangen door papier of karton. Iceland heeft verder al enkele eigen producten van het huismerk van de schappen gehaald, zoals plastic rietjes. Het initiatief wordt ondersteund door 80% van het publiek, bleek uit een enquête waarin 5000 mensen naar hun mening werd gevraagd, aldus de Mirror.
Eerder deze maand riep regeringsleider Theresa May de supermarkten op om plastic free aisles in te richten: schappen met producten die niet in plastic verpakt zijn. In een reactie daarop schreven voormalige bazen van de grootste verkooporganisaties in een gezamenlijke verklaring, dat er maar één echte oplossing is, namelijk helemaal afzien van plastic verpakkingen.
Nederland loopt in dit streven sterk achter bij het Verenigd Koninkrijk, met Ekoplaza als gunstige uitzondering. Het afgelopen jaar heeft de biologische supermarktketen driekwart van alle plastic huismerkverpakkingen vervangen door een afbreekbaar of plasticvrij alternatief. Noten, rijst en gedroogde bonen worden sinds 2013 in composteerbare verpakkingen aangeboden. Voor elk product wordt nagegaan of plasticreductie mogelijk is, niet alleen in de winkels, maar ook in de magazijnen. Rolcontainers worden niet meer in plastic gewikkeld. Hopelijk volgen andere Nederlandse supermarkten dit goede voorbeeld snel.
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
Cosmeticabedrijven die verzorgingsproducten zonder microplastics verkopen, roepen in een open brief op tot snelle invoering van een totaalverbod.
Het Afvalfonds erkent de problematiek van plastic verpakkingen en bepleit een systeemverandering. Zijn het opnieuw mooie woorden zonder daden?